Военновъздушните сили са приземили повечето от по-старите си товарни самолети C-130H „Hercules“ и техните варианти поради проблем с витлата им, пише bg-voice.

„Air Mobility Command” (AMC) потвърди, че голяма част от флота му от C-130H не може да лети. Все още не е ясно колко време ще отнеме подмяната на всички дефектни витла. Броят самолети от този модел в САЩ наброяваше 128 в началото на фискалната 2022 г.

AMC заяви, че 116 C-130H са били приземени във вторник поради опасения, че витлата им са дефектни. Проверките през следващите дни ще покажат колко от тях са засегнати.

AMC заяви, че спирането на полетите е “широко разпространено” и засяга предимно резерва на ВВС и Националната гвардия.

В изявление до „Defense News“ AMC съобщи, че екип по поддръжката във военновъздушния логистичен комплекс „Warner Robins“ в Джорджия е открил постоянен теч, идващ от витло на C-130H. Откритието се случва при тест на двигателя на самолета след преминаването му през техническо обслужване в депото.

Витлото е демонтирано и изпратено в цеха за витла на комплекса, съобщиха от AMC. Там техник е открил пукнатина.

При по-нататъшни проверки е установено, че още две витла имат същия проблем, предаде „Defense News”.

AMC разпореди незабавни визуални проверки на полево ниво на всички C-130H с по-стария модел витло 54H60. Извършени са металургични прегледи и анализи на напреженията, заяви командването. След тези проверки „Air Mobility Command” издаде допълнителна заповед за незабавна замяна на проблемните витла.

Командването заяви, че заповедта не засяга по-новите C-130J и C-130H, чиито витла вече са модернизирани.

Това е вторият случай за повече от три години, когато значителен брой C-130H са приземени поради проблеми с витлата. През февруари 2019 г. Военновъздушните сили приземиха 60 C-130H за няколко седмици. По това време приземените самолети бяха почти една трета от флота. През следващите седмици витлата на тези C-130 бяха подменени.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук