Украинската противовъздушна отбрана е безсилна срещу обстрел от артилерия и реактивни системи за залпов стрелба, призна в ефира на телевизионният канал  "Киев" Юрий Игнат, говорител на командването на ВВС на въоръжените сили на Украйна.

Според него, градове на първа линия като Харков, Днепър, Николаев и Запорожие страдат предимно от артилерията и руските РСЗО.

По неговите думи, зарадуи това се включва и сигнал за въздушно нападение, ако има информация за обстрел от територията, контролирана от руските войски, което става чрез реактивни системи за залпов огън "Град", "Торнадо" и "Ураган".

"Гражданите също възприемат това като ракетен обстрел, въпреки че това е атака от реактивната артилерия, срещу която нашата противовъздушна отбрана е безсилна", каза Игнат по време на интервюто.

Припомняме, че по-рано президентът Зеленски отговори на петиция с искане, да се предостави система за противовъздушна отбрана на Харков. Той възложи на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Залужни да разгледа този въпрос.

 

Превод и редакция: БЛИЦ!

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук