Тази нощ в редица региони на Украйна е обявена въздушна тревога. Жителите на района на Киев са били предупредиха за заплахата от атаки с дронове, съобщава "УНИАН".

"Киевска област! Заплаха от нападение от вражески дронове! Преместете се в укрития и други безопасни места. Запазете спокойствие и спазвайте информационна тишина", се казва в изявлението на Киевската областна военна администрация.

Ръководителят на кабинета на президента Андрей Йермак също призова да не се пренебрегва тревогата.

Въздушна тревога е обявена в Киев, Киевска, Черниговска, Сумска, Житомирска, Запорожка, Полтавска и Днепропетровска области. „Червени“ също остават зоните на Крим и Луганска област.

Съобщено бе и за взрив в град Днипро. В същото време председателят на областния съвет на Днипро Дмитрий Лукашук също помоли жителите на региона да не пренебрегват тревогата.

 

Говорителят на ВВС на въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат заявява, че няколко безпилотни дрона-камикадзе са били свалени в Киевска и Днепропетровска област.

В Киев се чуват звуци от експлозии. Експлозиите са потвърдени от кмета на столицата Виталий Кличко.

"Експлозии в столицата, според предварителна информация - в Оболонски и Святошински райони. Всички служби работят. Подробности - своевременно", написа той.

Командването на ВВС на Въоръжените сили на Украйна показа видеозапис на свалянето на един от вражеските дронове по време на атаката по тъмно.

 

Малко по-късно, Кличко уточнява, че в квартал Святошински в Киев гори помещение на магазин. Информацията за пострадалите се изяснява. Противовъздушната отбрана действа в столицата.

Кметът заявява, че пожарните и спасителните служби работят на мястото на пожар след експлозия в сграда в квартал Святошински. По предварителни данни няма жертви.

Според предварителната информация,  всички вражески цели са унищожени във въздушното пространство около Киев, обломки от дрон са паднали в района на Святошински в Киев.

Ръководителят на КМВА Сергей Попко отбелязва, че този път Русия отново е изстреляла своите дронове Shahed в посока на столицата.

„По предварителна информация нашите сили за противовъздушна отбрана са открили и унищожили всички вражески цели във въздушното пространство около Киев. В Святошински район на Киев е регистрирана отломка от дрон, в резултат на което е възникнал пожар в нежилищно помещение на площ от около 200 м2“, уточнява той.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук