43-метров кратер е останал след взрива на 2750 тона амониев нитрат на пристанището в Бейрут, а силата му се равнява на земетресение със сила 3.3 по скалата на Рихтер. Данните бяха оповестени в неделя от служител на сигурността, цитиран от АФП.

Агенцията цитира доклади на френски експерти, които извършват оценка на бедствието в района.
 
Взривът беше регистриран и от сензорите на Американския институт по геофизика (USGS), като силата му е била равностойна на земетресение с магнитуд 3,3.
 
Според доклада на френските експерти инцидентът е станал вследствие на искра от заваряване в близост до амониевия нитрат, която го е възпламенила.
 
Амониевият нитрат се ползва за тор в земеделието, но и за компонент в производството на експлозиви за добив на интертни материали. С години наред химикалът, който е изключително взривоопасен, е престоявал на пристанището.
 
Съоръжението, където се е съхранявал амониевият нитрат, се запали вечерта на 4 август, като в рамките на 33 секунди са се случили две експлозии.
 
Версиите за запалването му все още са разнопосочни: от заваръчни работи в склада, до торби с фойерверки, за които се предполага, че се съхраняват в склада заедно с амониевия нитрат.
 
Междувременно в Бейрут траурът отстъпи място на възмущението на хората, а това предизвика вълна от антиправителствени протести и хората излязоха на улицата в знак на протест с искане за оставката на правителството.