В понеделник, 16 юли, Доналд Тръмп ще се срещне с Владимир Путин в Хелзинки. Ако американският президент възнамерява да постигне нещо повече от това да попадане на първите страници на вестниците и да уязви своите политически опоненти, то неговите други цели никак не са ясни.
 
Що се отнася до Путин, той от година и половина оценява своя американски колега, а сега възнамерява да „изстиска максимума от своите слаби карти”, пише The Wall Street Journal в своя материал „What Putin Wants From Trump”.
 
Вестникът предлага в своята редакционна статия да се оцени по какви въпроси бившият агент на КГБ Путин ще се опита да убеди за отстъпки „проницателния преговарящ” Тръмп.
 
Престиж. Според The Wall Street Journal, главната цел на Путин е усилване на вътрешните позиции в страната, където не му достига „демократична легитимност”. Очаква се Путин да дефилира на международната арена, сякаш Русия отново е станала велика държава, а Тръмп го подпомага, като се съгласява да се срещнат на равни условия.
 
Сирия: Путин постигна целите си да спаси Башар Асад, усили военното присъствие на РФ в региона и измести САЩ от ролята на главен регионален посредник. Според изданието, Путин иска Тръмп да легализира неговите постижения и да изведе американските войски от Източна Сирия. В замяна Путин може да обещае да ограничи присъствието на Иран в Сирия, но без да дава гаранции, че е способен да го направи.
 
Украйна. Путин иска Тръмп да признае неговата „анексия на Крим” в замяна за връщане към преговорния процес по Източна Украйна. РФ може да се опита да убеди Тръмп да не доставя на Киев смъртоносни оръжия.
 
Снемане на санкциите. Това е главният приоритет на Путин в близка перспектива. Руският лидер ще залага на „нелюбовта” на Тръмп към ЕС.
 
Трансатлантическият алианс. Путин ще направи всичко, за да увеличава недоволството на Тръмп от Европа, сеейки семена на бъдещ раздор.
 
Контрол на въоръженията. Тръмп повдигна темата за нови преговори с Русия за контрола над въоръженията, но не е ясно какво иска. Вън от съмнение е, че „шпионите на Путин” вече са му съобщили, че американският президент се стреми към лаврите на миротворец в ядрената сфера. Путин може да използва това желание за нов кръг от преговори за съкращаване на ядрените арсенали на двете страни според договора за РСМД от 1987 г.
 
„Очевидно е, че за разлика от Пентагона, Тръмп не счита Русия на Путин заплаха за сигурността и се кани да демонстрира, че двете страни могат да си подобрят отношенията” – обобщава The Wall Street Journal.
 
Превод и редакция: БЛИЦ