Най-новият американски изтребител F-35 в най-близко време може да вземе участие в бойните действия на територията на Сирия и Ирак, съобщи Крис Осбърн в изданието Warrior. Това ще бъде неговото първо бойно използване. Няма съмнение, че в Сирия този самолет ще стане обект за дистанционно изучаване от страна руските изтребители и комплекси за ПВО.
Прехвърлянето на F-35 в Близкия Изток е набелязано в близко бъдеще и това зависи кога ще стане необходим на командващия силите на САЩ на този театър на бойните действия. Това пък заявил генерал Хърбърт Карлайл, ръководител на Бойното авиационно командване на САЩ.
 

Карлайл нарекъл изтребителя F-22, изпълнен по технологията стелт „най-добрата платформа в света за завоюване на превъзходство във въздуха”, а F-35 най-добрият в света за удари по земни обекти.
 
F-35 може да употреби по обекти на ИД високоточни ракети от клас „въздух-земя” с лазерно насочване от типа Paveway I или управляеми с помощта на GPS бомби от типа JDAM (Joint Direct Attack Munition). Освен това разполага и с високоефективното скорострелно 25-мм оръдие и с останалите средства за поражение, намиращи се във вътрешните обеми на самолета.
 
Сега основният проблем е укомплектоването със самолети на 2 авиационни крила (144 изтребителя) в състав 6 ескадрили по 24 самолета, пише Warrior.
 
Превод и редакция: БЛИЦ