На САЩ се налага да преразгледа стратегията си в Сирия заради разполагането в страната на зенитноракетни системи, пише The Washington Post с позоваване на представители на Пентагона.
„Привършилото разполагане на руски системи за ПВО в Сирия този месец направи решението на администрацията на Обама за нанасяне на удари от въздуха по правителствени обекти още по-малко вероятни, отколкото през последните няколко години” – пише вестникът.

Сегашното настъпление на сирийската армия в Алепо при поддръжката на руската авиация, а също така и липсата на дипломатически успехи по уреждане на конфликта в Сирия, принуди администрацията „да преразгледа вариантите си за действие”, включително авиационните удари по силите на Башар Асад.

В началото на октомври Москва обяви, че разполага в Сирия ЗРК С-300. WP отбелязва, че С-300 и С-400 дават възможност на РФ възможност да сваля самолети и крилати ракети на разстояние до 400 км във всяко направление – почти над цялата територия на Сирия, над част от територията на Турция, Израел, Йордания и в източната част на Средиземно море.

Някои американски военни експерти спорят по повод ефективността на руските ЗРК, но всички са съгласни, че самият факт за тяхното разполагане „предизвиква безпокойство”.

Превод и редакция: БЛИЦ