Граничарите, заедно с други украински защитници, се подготвят за евентуално руско повторно нахлуване от север. Сега нашествениците редовно обстрелват териториите на Черниговска и Сумска област близо до границата, пише The Washington Post.

Руснаците "нямат представа за правилата на битката", така че украинските бойци обмислят най-лошия от потенциалните сценарии. Изданието е подготвило материал за това как стоят нещата на границата с Русия в северните райони.

Сега в Черниговска област се води трансгранична война. Руснаците обстрелват украински села с танкове, артилерия и друга техника.

"Границата никога повече няма да бъде същата. Ако преди имаше само танков ров, сега всичко ще бъде минирано", каза Сергей Хоменко, командир на едно от подразделенията на граничната охрана.

Той и подчинените му живеят в блатата и горите по границата. Освен с руснаците, те трябва да се борят и с „комарите с размер на юмрук“.

Изминаха седем седмици от изгонването на окупаторите от Черниговска област. Хората започнаха да се прибират у дома, но Александър Середа, заместник-командир на Държавната гранична служба в региона, казва, че много бързат. Сега на територията на региона падат от два до осем снаряда всеки ден.

"Във всеки случай, ние се подготвяме за евентуално повторно нахлуване. Те атакуват нашите позиции и градове. Руснаците нямат представа за правилата за водене на война", каза Середа.

 

 

Подобна динамика се наблюдава и в Сумска област. А в Харковска област, където въоръжените сили на Украйна проведоха контраофанзива, очакват преход от активни битки към отбранителни действия.

"Сега границата е залята с реки от кръв. Това е паметник на мъртвите. Границата вече се свързва със загубените животи", обобщи Середа.

 

 

"Днес, 25 май, ръководителят на Черниговската областна военна администрация Вячеслав Чаус потвърди постоянния обстрел на гранични райони в региона.

Руснаците откриват огън и денем, и нощем. Подобна ситуация се е развила и в Сумска област: днес противникът обстрелва земите на три общности в региона, едната от самолет", допълва украинското издание УНИАН.

 

Превод и редакция: БЛИЦ!