Някои украински високопоставени служители при условие за анонимност са изразили съмнения относно успеха на пролетно контранастъпление на Въоръжените сили на Украйна, съобщава The Washington Post.

В информацията се казва, че доскоро качеството на военната сила на украинската армия се е считало за значително предимство пред въоръжените сили на Русия, но през изминалата година и двете страни са претърпели значителни загуби, а въоръжените сили на Украйна са загубили някои от най-опитните си бойци.

Именно поради този фактор редица служители са скептични относно сценария за успешна контраофанзива.

Според американски и европейски експерти, от началото на войната Украйна е загубила до 120 хиляди войници (информацията е неофициална), а Руската федерация най-малко 200 хиляди души личен състав.

Притокът на неопитни наборници, привлечени за компенсиране на загубите, е променил профила на украинските сили, се казва в публикацията. Също така на фронтовата линия има недостиг на снаряди, което се отразява на качеството на битките.

„Най-ценното нещо във войната е бойният опит. Войник, който е оцелял след шест месеца битки, и войник, който е дошъл от полигона, са двама различни войници. Това е небето и земята. И има само няколко войници с боен опит. За съжаление всички вече са загинали или ранени“, коментира ситуацията командирът на батальон от 46-а десантно-щурмова бригада с позивна „Купол“.

Успехът на пролетното контранастъпление на въоръжените сили на Украйна: какво казват украинските служители

Това доведе до известен песимизъм, както пишат журналистите, сред властите в Киев. Ако въоръжените сили на Украйна не успеят да извършат обявеното контранастъпление, тогава се очаква нова порция критики от Запада за загубата на време с доставките на оръжие.

Високопоставен украински служител, пожелал анонимност, каза, че броят на танковете, които ще пристигнат в Украйна, е чисто "символичен" и може да не пристигнат преди началото на контранастъплението.

"Ако имате повече ресурси, атакувате по-активно. Ако имате по-малко ресурси, защитавате се повече. Ние ще се защитаваме. Ето защо, ако питате мен лично, не вярвам в голяма контраофанзива за нас.

- Бих искал да повярвам, но гледам ресурсите и питам: „С какво?" Може би ще имаме някои локализирани пробиви. Нямаме хора или оръжия. И знаете съотношението: когато сте в настъпление, губите два или три пъти повече хора. Не можем да си позволим да загубим толкова много хора", каза служителят.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук