Боевете на територията на Украйна продължават. Когато артилерийският обстрел стихне, на фронта се чуват звуците, издавани от плъхове и мишки, а освен това навсякъде се е настанила калта. Лошото време пристигна на бойното поле, съобщава Wall Street Journal.

Положението на фронта е подобно на това през Първата световна война. Украинските войници също така трябва да се справят с мръсотията и нашествия от гризачи.

Сезонът на влажното време се отразява на движението на техниката с гъсенични вериги, ще усложни всеки голям пробив и също така се отразява на състоянието на бойците. Отбелязва се, че единственото нещо, което успокоява плъховете на бойното поле, е звукът от стрелба или артилерийски удари.

„Ядат легла, ядат дрехи, те са навсякъде и каквото и да правиш, за да се "опаковаш" през нощта, те пак влизат. Никога не съм си представял, че ще попадна в тази ситуация.“ казва 34-годишен боец от ВСУ.

Военните се опитват да се борят с мишките, като създават капани. Боец с позивна "Такълбери" разказва, че за два дни е преброил 96 мъртви гризача. Те обаче се размножават много бързо.

Експертът по гризачи от университета в Гринуич Стивън Белмейн казва, че е необходим систематичен подход, тъй като женски кафяв плъх може да роди до 10 малки на месец, докато женска мишка може да роди до 12.

Военните говорят и за тежки условия заради калта. Понякога може да е до колене. Това е лошо за мобилността. Трима войници от ВСУ се наложило да вървят 2,5 км, за да стигнат до позицията, защото автомобилът Mitsubishi затънал в калта. В същото време бойците от бригада "Азов" казват, че бойният им дух е на високо ниво.

„Умората от рутина, активност и лош сън в такава среда може да има наистина лош ефект върху войниците и дори да доведе до заболяване“, казва пенсионираният генерал-лейтенант Бен Ходжис, бивш командир на американската армия в Европа.

Руските войски изпитват същото, пишат журналистите от американското издание.

Превод и редакция: БЛИЦ

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук