В ремонтна база в Украйна механиците сглобяват западни артилерийски оръдия с помощта на части, взети от изпочупените корпуси на около 20 повредени гаубици, разпръснати навън, пише The Wall Street Journal.

Нуждата от създаването на такива "тактика" идва след две години война, в резултат на която много от оръжията, дарени от Запада, вече са унищожени, повредени или се нуждаят от нови компоненти.

Украйна е в отбранителна позиция, след като руските сили наскоро превзеха източния град Авдеевка.

САЩ и техните съюзници са все по-загрижени за способността на Украйна да поддържа запасите си от западни оръжия на бойното поле. Поддържането на оръжията е от решаващо значение за борбата на Киев в условията на несигурност относно бъдещата военна помощ от САЩ и в момент, когато Русия увеличава производството си на оръжие.

Задачата не е лесна. Украйна експлоатира различни западни оръжейни системи, чиито компоненти невинаги са взаимозаменяеми, а инженерите заявяват, че не са получавали постоянен поток от части от Запада.

Резервните части от САЩ се предоставят чрез пакети от помощи, което означава, че ако не бъдат постигнати нови споразумения за финансиране, потокът от американски части може да прекъсне.

В отговор на това Украйна произвежда собствени резервни части за западното оборудване и използва други оръжия, за да си набави жизненоважни компоненти. За да помогнат, някои чуждестранни оръжейни компании планират да започнат да извършват ремонти в Украйна, за да намалят отнемащите време пътувания.

"Тук оръжието оживява“, е коментирал един от украинските механици за полето с повредените артилерийски оръдия M777, което инженерите наричат "гробището на гаубиците".

САЩ и техните съюзници са все по-загрижени за способността на Украйна да поддържа своите запаси от западни оръжия на бойното поле. Запазването на оръжия е от решаващо значение за борбата на Киев на фона на несигурността относно бъдещата военна помощ на САЩ и докато Русия увеличава производството на оръжия, пише американската медия.

Нуждата от резервни части е такава, че украинските войници понякога сами ги плащат. 

Въпреки че САЩ заявиха, че възнамеряват да осигурят резервни части за три месеца за оборудването, изпратено в Украйна, според публикуван доклад Пентагонът няма план за поддръжка на Bradley, Stryker и Abrams, предоставени на Украйна. А повредените германски танкове Leopard трябва да бъдат извозени в чужбина за ремонт, което отнема много време.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук