Сорт български люти чушки с потенциал да полети в Космоса са тествали специалисти на центъра „Кенеди“ към НАСА. 

Учените са изследвали възможността пикантният роден зеленчук да бъде отглеждан в космически оранжерии.

Семената на чушката, наречена „български морков“ заради оранжевия си цвят, са тествани, за да се оцени дали са  подходящи за култивиране в космическата градина, наречена Veggie. Досега в Открития космос никнаха марули, пшеница и друг сорт чушки.

Изследователите открили, че вкусовите рецептори на хората, които прекарват време в Космоса, се променят.

Храната, която на земята се счита за твърде пикантна, се оказва предпочитана от астронавтите. Ето защо българският сорт чушка би бил чудесен избор за хапване в Космоса, отбелязват изследователите.

Българската морковена чушка e сред избраните за тестване поради много показатели. На първо място тя е предпочетена заради богатото си съдържание на  витамин C, ниския размер, който достига на височина растението, както и заради високата производителност.

Пространството за растеж на Международната космическа станция е ограничено. Космическата оранжерия, където се правят тестовете, е висока само 45 сантиметра.

Проучванията на учените досега показват, че нивата на витамин В и С в опакованите храни, които се използват от космонавтите, се изчерпват с времето.

В момента на космическата станция астронавтите получават редовни пратки с голямо разнообразие от лиофилизирани и предварително опаковани ястия, за да имат разнообразна диета.

Когато екипажите се отправят по-далеч в Космоса, пътувайки месеци или години без допълнителни доставки, витамините в предварително пакетирана менюта се разграждат с времето, което поставя в риск здравето на космонавтите.

Затова учените от НАСА се опитват да отглеждат свежи зеленчуци на борда на космическата станция.

„Така отглеждането на растенията, които са с високо съдържание на тези витамини, ще бъде от решаващо значение за дългосрочното изследване на Космоса“, се казва в документа, който аргументира избора на семената за тестване.

Учените правят опитите си в космическата градина, известна като Veggie. Истинско предизвикателство е да се отглеждат плодове и зеленчуци в затворена среда без слънчева светлина или земна гравитация.

Целта на Veggie е да помогне на НАСА както за изследването на растежа на растенията в микрогравитация, така и да добави прясна храна към диетата на астронавтите.

Зеленчуковата градина е с размерите на ръчен багаж и обикновено съдържа шест растения. Всяко растение се развива върху специална „възглавница“, която е съставена от глина и тор.

Подборът на семената е важна стъпка, преди решението какви растения да се отглеждат на Международната космическа станция.

Те трябва да бъдат едновременно третирани с препарати, така че да се изключи всякакво замърсяване с микроби, а от друга страна, обработката им не бива да пречи на семето да покълне. След третирането на българските семена не е установено размножаването на гъбички и бактерии по тях.