Близо 45 000 души се включиха тази сутрин в традиционната годишна церемония в памет на жертвите на американската атомна бомбардировка над Хирошима. Броят на починалите в резултат на атомната бомбардировка достигна 258 310.
45 минути продължи традиционната годишна церемония в памет на жертвите на американската атомна бомбардировка на Хирошима преди 63 години. В 8.15 ч. местно време, точно когато на 6 август 1945 година американски стратегически бомбардировач хвърля над Хирошима атомна бомба, събралите се посрещнаха момента с минута мълчание. Всяка година на този ден и в този час в Хирошима прозвучава Камбаната на мира, а нейните удари съпровождат традиционната минута мълчание в памет на жертвите.
Както всяка година на церемонията присъстваха японският министър-председател и редица високопоставени политици, които в изказванията си по повод годишнината от атомната бомбардировка на Хирошима дадоха израз на надеждата, че подобна трагедия няма да се повтори. Същевременно обаче е факт, че споменът за разрушителната сила на атомното оръжие избледнява. Не изминава година, в която да не се регистрират нови и нови починали в резултат от атомната бомбардировка. Имената им се добавят към печалния списък, който непосредствено след бомбардировката съдържаше 140 000 имена, а днес вече над 258 000. Само през тази година към списъка са добавени имената на над 5 000 души, починали от болести, свързани с атомната бомбардировка.

"Беше като светкавица, мощна бяло-синкава светкавица, която осветли изцяло храма, в която се намирахме по време на бомбардировката. Само светлина, без какъвто и да звук. Помислих, че някъде далеч е имало мощна експлозия и броях секундите до взрива. И тогава видях огромния облак, който се издигна към небето, цветен облак, който ставаше все по-голям и по-голям - облак, който по-късно нарекоха атомна гъба", разказва преди години мъж, който по време на бомбардировката на Хирошима е бил на 43 години. 40 години по-късно той умира от раково заболяване, свързано с бомбардировката. Оцелелите, но заболели жертви на бомбардировката дълго време са изолирани в Япония заради страх от зараза, а и заради болезнения спомен за деня, разрушил цял един град и унищожил стотици хиляди човешки съдби.
В речта си на днешната церемония по повод 63-ата годишнина от атомната бомбардировка кметът на Хирошима Тадатоши Акиба призова за пореден път към унищожаване на всички атомни оръжия. "Ето че отново е 6 август и ето че отново оцелелите жертви на бомбардировката за пореден път си спомнят за ужасите на този ден. Има една истина, родена от трагедията и страданията на стотици хиляди японци, истината, че за атомните оръжия може да има само едно решение - тяхното унищожаване”, каза  Акиба. /Дойче веле