Япония ще възобнови улова на китове с търговски цели във водите си и в ексклузивната си икономическа зона, като за сметка на това ще прекрати предизвикалата международни скандали практика да избива морските бозайници в Антарктика, предаде „Ройтерс”. Страната напусна Международната комисия по китолова (МКК).

Според експерти решението ще позволи на Токио да спести пари от скъпите експедиции, като същевременно правителството запази силния си ангажимент в подкрепа на улова на китове – повод за национална гордост в консервативните кръгове, подкрепящи властта.

Главният секретар на кабинета Йошихиде Суга обяви, че от промените влизат в сила от юли 2019 г. По думите му китоловът ще е по международните правила и разпоредби за ограничаване на щетите на океанските ресурси. Япония от години твърди, че повечето видове китове не са застрашени от изчезване, а яденето на месото им е част от културата на страната. МКК обаче не склони да разреши улов с търговски цели.

„Ройтерс” отбелязва, че политическото решение, разгневило Австралия и Нова Зеландия и природозащитниците по цял свят, няма особени икономически основания – китовото месо е едва 0,1% от цялата консумация в страната т.е. на всеки японец се падат по около 35 грама на година. То е все по-слабо популярно, особено сред по-младите хора.