Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе започна от Филипините своята обиколка на Югоизточна Азия и на Филипините. Целта му е да засили съюзническите връзки на страната „пред лицето на все по-агресивен Китай“.
Неувереността на Токио в новата администрация на САЩ го тласка към самостоятелни действия, пише “Коммерсант“.

Президентът на Филипините Родриго Дутерте се срещна вчера в Манила „със своя приятел, по-скъп и от брат“ Абе. Той стана първия чуждестранен лидер, посетил Филипините тази година. Със себе си Абе доведе представители на 20 компании и пакет от помощ и инвестиции на сумата от 8,7 млрд. долара. Те ще бъдат използвани за инфраструктурни проекти и за програма за реабилитация на наркомани, което е особено важно в светлината на извършваната в момента във Филипините антинаркотична кампания. 

Шиндзо Абе не скриваше, че е пристигнал да предизвика Китай, който през октомври миналата година обеща на Манила 15 млрд. долара инвестиции и кредит в размер на девет млрд. долара. Предложението на Токио е забележимо по-малко от пекинското, затова пък за него не трябва да се плаща с отказ от териториални искания в Южнокитайско море. След посещението на Дутерте в Пекин през октомври 2016 г. Филипините направиха на Китай редица отстъпки в териториалния спор. След посещението му се появи възможност за добив на петрол от китайски компании в изключителната икономическа зона на Филипините. 
По време на посещението си Абе заяви, че конфликтът с Пекин в Южнокитайско море е „въпрос от глобално значение“, който не трябва да се изпуска. Япония няма официална позиция по конфликта, но фактически е един от най-яростните критици на Китай. 

Активизирането на усилията на Абе по установяването на независими от САЩ връзки със съюзниците е способствано от непредсказуемостта на бъдещата администрация на САЩ. Новоизбраният президент Доналд Тръмп направи някои противоречиви заявления, обещавайки по-твърда политика и по отношение на Китай (заради териториалните спорове), и по отношение на съюзниците на САЩ в региона (поради това, че не влагат достатъчно материални средства в съюза).