Япония, Великобритания и Италия обявиха, че ще разработят съвместно изтребител от следващо поколение. В проекта има възможност за бъдещо сътрудничество със съюзници, включително Съединените щати, информира Ройтерс.

Новият самолет, който трябва да бъде готов до 2035 г., се очаква да обедини настоящите изследвания на нациите в авангардни технологии за въздушен бой, от стелт капацитет до високотехнологични сензори.

В съвместно изявление трите страни съобщиха, че амбициозното начинание ще ускори техния напреднал военен капацитет и технологично предимство във време, когато заплахите и агресията нарастват в световен мащаб.

Трите страни вече наливат милиарди долари в разработването на високотехнологични изтребители, усилия, които ще бъдат обединени в рамките на съвместния проект, наречен Глобална бойна въздушна програма.

Министерството на отбраната на САЩ заяви, че подкрепя проекта в съвместно съобщение с японското министерство на отбраната.

Проектът е най-новият високопоставен пример за съюзнически държави, които си сътрудничат на основа за разработване на отбранително оборудване.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук