Тази седмица се навършиха точно 10 години от идването на власт на Ким Чен Ун в Северна Корея. По този начин той стана трето поколение от семейството, управляващо Корейската народнодемократична република (КНДР) от създаването й през 1948 г., пишат световните осведомителни агенции.

Младият Ким пое ръководството на страната след внезапната смърт на баща си Ким Чен Ир,  починал на 17 декември 2011 г. от сърдечен удар. За кончината на 69-годишния си вожд обаче севернокорейците научават два дни по-късно от специално съобщение по държавната телевизия.
Името на Ким Чен Ун оглавява списъка на Националния траурен комитет преди 10 години. Държавните медии го наричат "велик наследник".

На 30 декември той е назначен за върховен главнокомандващ въоръжени сили на страната, наброяващи 1,2 милиона души. Това е първият висш пост, който Ким Чен-ун получава след смъртта на баща си, но през последвалите месеци той поема ръководството и на други ключови органи като Корейската трудова партия и Националния комитет на отбраната, пише в своя материал за севернокорейския лидер БТА.

На 13 април 2012 г. 28-годишният тогава Ким става първи председател на Комитета на отбраната, тоест висш ръководител на КНДР, а от 29 юни 2016 г. е председател на Държавния съвет.

Разбира се, възходът на третия и най-малък син на Ким ЧенИр във властта е подготвен предварително. През септември 2010 г., когато за първи път името му се споменава публично, държавните медии съобщават, че Ким Чен Ун, тогава на 26 години, е произведен в генерал с четири звезди. Месец по-късно следва и първата му публична появява - на военен парад, на който седи до баща си, усмихва се, ръкопляска и помахва на множеството.

Смятан първоначално за неопитен, Ким бързо проявява безмилостна амбиция за укрепване на властта си, извършвайки чистка на потенциалните съперници, включително близки родственици. През юли 2012 г. той уволнява началника на генералния щаб на армията Ри Йон Хо от всички висши постове, които заема, а към година и половина по-късно влиятелният му чичо, заместник-председател на Комитета на отбраната и някога негов наставник Джан Сон-Тхек е екзекутиран по обвинения в държавна измяна, корупция и други престъпления.

През май 2015 г. южнокорейското разузнаване съобщи, че месец по-рано Ким Чен Ун е наредил екзекуцията и на министъра на отбраната Хьон Йон Чол с противовъздушно оръдие, тъй като се оплаквал от него и бил заспал по време на събрание, председателствано от Ким.

Най-шокиращата екзекуция стана през февруари 2017 г. на летището в малайзийската столица Куала Лумпур. Тогава бе убит полубратът на севернокорейския лидер - Ким Йон Нам. Той бе отровен с нервнопаралитично вещество, за което са арестувани две азиатки. Според южнокорейското разузнаване нападението е наредено от севернокорейските власти, макар те да отричат категорично това.

За 10 години Ким Чен Ун се превърна в един от най-опитните ръководители на планетата и според анализатори може да отправя предизвикателства към Запада години наред и в бъдеще. За разлика от редица свои колеги той не е застрашен нито от избори, нито от ограничаване на мандатите.

Освен това е млад и ако здравето му позволява, може да остане на поста си още десетилетия.

Въз основа на досегашните му действия някои експерти прогнозират, че политиката му, залагаща на изолацията и развиването на ядрената технология, ще го нареди сред най-могъщите фигури на международната дипломатическа сцена. Докато "разчистваше терена" от възможни съперници за властта, Ким осъществи четири ядрени опита и пробно изстрелване на балистични ракети, способни да достигнат всяка точка от континенталната територия на САЩ, пренебрегвайки все по-строгите санкции, налагани на страната му от Съвета за сигурност на ООН.

Той не може да нахрани народа, но е в състояние да поддържа политическия си режим благодарение на оръжията си. За Ким това е по-важно, отбелязва анализаторът от "Ранд корпорейшън" Су Ким, цитиран от Франс прес.

В продължение на месеци той използваше жлъчна риторика срещу тогавашния американски президент Доналд Тръмп, пораждайки опасения от въоръжен конфликт на Корейския полуостров. После обяви севернокорейския ядрен арсенал за попълнен и поиска да влезе в контакт с другите сили. С посредничеството на южнокорейския президент Мун Дже Ин, през 2018 г. Ким Чен Ун стана първият севернокорейски лидер, срещнал се с действащ американски президент.

Според Су Ким срещата му с Тръмп в Сингапур е била възможна до голяма степен поради ядрения арсенал на Пхенян. На една-единствена среща младият Ким успя да очарова американския бизнесмен, който е с близо 40 години по-възрастен. Тръмп внезапно взе да хвали тяхната "специална връзка" и споменаваше дори думата "любов", говорейки за този, когото до неотдавна наричаше "човечето ракета".

Същата година Ким разговаря с южнокорейския президент по време на организирана от двете страни разходка и се срещна няколко пъти с китайския президент Си Цзинпин, главен поддръжник на Северна Корея. От жесток диктатор, който управлява ядрен арсенал и концлагери, той се превърна в реформатор, склонен да желае мир и дори ядрено разоръжаване, отбеляза преподавателят кореист в университета "Тафтс" Сун-юн И.

Втората среща на Ким с Тръмп, в Ханой, "се препъна" във въпроса за смекчаването на санкциите срещу КНДР и това, което е готов да предложи Пхенян в замяна. Имаше и трета среща, в демилитаризираната зона между двете Кореи, но тя не допринесе за излизане от задънената улица.

Някои дипломати и експерти смятат, че Ким Чен Ун никога не е имал намерение да се откаже напълно от ядреното оръжие, за което са похарчени много пари и което до голяма степен е причината за поставянето на Пхенян в изолация. Нещо повече, те предполагат, че Северна Корея възнамерява да продължи да развива този арсенал.

В икономически план Северна Корея е на дъното на международната скала, но с ядрения си арсенал тя е способна да упражнява влияние върху две световни сили - САЩ и Китай. Бих определил това като значителен успех за Пхенян, каза Пак Вон Гон, специалист по Северна Корея и преподавател в университета "Еуха Уоманс" в Сеул.