Основана на 4 април 1949 година във Вашингтон от 12 страни (САЩ, Великобритания, Франция, Нидерландия, Белгия, Люксембург,Канада, Португалия, Италия, Норвегия, Дания и Исландия, които се обединяват срещу военната заплаха от Съветския съюз), Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), днес, четвъртък, отбелязва 70 годишнината си като 29-членен съюз, отбелязва "Фокус".

Със седалище в Брюксел, сега НАТО се готви да посрещне своя 30-ти член, наскоро преименуваната Северна Македония, която подписа протокол за присъединяване през февруари. Алиансът определя основната си цел, като защита на независимостта и сигурността на страните-членки чрез военни и политически средства и може би е най-добре известен със своя Член 5, който задължава членовете му да участват в колективната отбрана.

Съгласно Член 5, „Страните се споразумяват, че въоръжено нападение срещу един или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се счита за нападение срещу всички тях“. Към днешна дата този член е използван точно веднъж, след атаките на 11 септември 2011 година срещу САЩ.

Увеличаване на ефективността

По време на Студената война съветската военна мощ и експанзионистката политика предизвикаха дебати за ефективността на НАТО пред все по-комплексните заплахи за сигурността. Когато усещането за заплаха намаля в резултат на разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години, съюзниците от НАТО направиха значителни съкращения в разходите за отбрана. Но присъединяването на Крим към Русия през 2014 г. в резултат от прозападния преврат в Киев послужи като повод да се стигне до извода, че заплахите за Алианса не са изчезнали.

На последвалата среща на върха във Варшава през 2014 година, членовете на НАТО се ангажираха да изразходват по 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана. След есента на 2016 година от САЩ, и по-специално президента Доналд Тръмп, все по-често повтарят обвиненията, че членовете на Алианса не плащат своя справедлив дял за колективната отбрана. Според актуалните данни на НАТО съюзниците са похарчили допълнителни 41 милиарда долара за отбрана от 2016 г. насам.

До края на годината тази цифра се очаква да нарасне до 100 млрд. долара. През 2018 г. разходите за отбрана на седем члена на алианса надвишават 2% от техния БВП. Актуализиран съюз Алиансът предприе значителни стъпки за своята модернизация, особено през 2018 г. На срещата на високо равнище през 2018 г. в Брюксел НАТО взе важни решения за адаптиране и модернизиране на командната си структура в стремежа си да подобри способността на съюзниците за реагиране и възпиране, особено срещу потенциални заплахи от Русия.

До 2020 г. се очаква НАТО да поддържа 30 механизирани батальона, 30 въздушни бойни флота и 30 бойни кораба, които да имат способността да бъдат в бойна готовност за 30 дни или по-малко, с приноса на всички съюзници. С цел да играе по-активна роля в борбата срещу тероризма, мисията за обучение на НАТО в Ирак се счита за значителна стъпка.

Със своите повече от сто учения през 2018 г. и една от най-големите Trident Juncture, НАТО все още има активна и мощна военна сила. Общо 50 000 войници, 250 самолета, 65 кораба и 10 000 бойни машини взеха участие в Trident Juncture, което се проведе в Норвегия и се смята за най-голямото и най-цялостно учение след Студената война.

Нови държави-членки

Друг инструмент, който НАТО използва, за да увеличи ефективността си, е политиката му на отворени врати. Според тази политика всяка страна, която иска членство в съюза, трябва да бъде географски в Европа, управлявана демократично и „да има капацитет и воля да допринесе за сигурността на евроатлантическия регион“. По този начин НАТО е на път да се разшири с присъединяването на Северна Македония, след като всички държави-членки подпишат протокола за присъединяване.

Грузия, Босна и Херцеговина и Украйна също искат да се присъединят към НАТО - всичко това пред лицето на ожесточената руска опозиция. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг описва НАТО като „най-мощния и успешен съюз в историята“. Столтенберг свързва успеха на алианса с това, че е опитен в „адаптирането към промените“. Въпреки, че ефективността й отдавна се обсъжда, НАТО продължава да съществува дори след 70 години в ерата на военните съюзи с кратки срокове на живот, пише в заключение "Фокус".