Такива неща са недопустими, това е казал губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомo. Управникът е коментирал видео, разпространено в световната мрежа. На кадрите се е виждало как в синагога в най-големия американски града се е провела масова сватба.

Записът е документирал как около 7000 последователи на консервативно течение в юдаизма празнуват встъпването в брак на роднина на равина на храма "Йетев Лев" Аарон Тайтелман в Бруклин. "Всички присъстващи са били без маски и не са спазвали никаква дистанция". 


Издания от САЩ са посочили, че подготовката за голямата юдейска сватба е била извършвана в пълна тайна. Според таблоида "Ню Йорк дейли бийст", цитиран от БТА, организаторите на тържеството са комуникирали с обикновени мобилни телефони и са използвали идиш (език, близък до немския и използван от евреи и техни потомци от Западна, Централна Европа, Русия, Украйна и Беларус).

"Не обелвайте и дума пред хора с власт и лешоядите от пресата", това е гласяло текстово съобщение сватбари, цитирано от Бъзфийд.

"Най-вероятно до разкритието се стигнал след като участник в тържеството е заснел сватба и пуснал кадрите в интернет. Видеото е станало достъпно до медии, които са го публикували и то е било видяно от Куомо", предположи "Бъзфийд".

"Щатът ни е известен с религиозната си толерантност. Такива действия обаче са недопустими. Те открито застрашават здравето и живота на хората", е казал губернаторът. Той е призовал съответните органи да се сезират, да издирят нарушителите и да ги подведат под отговорност.

Властите в щата Ню Йорк с цел ограничаване на разпространение на коронавирусната инфекция са наредили религиозните церемонии на закрито да се провеждат до 50 % от капацитета на помещението.