Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди днес страните, изкушени да водят отделна политика от тази на общността, че не биха могли да съществуват без Европейския съюз, предаде Франс прес. "Тези, които смятат, че е дошло време за разформироване на Европейския съюз, за раздробяването му на части, за разединяването ни, много грешат", заяви Юнкер на конференция за 25-ата годишнина от срещата на върха в Маастрихт, на която бяха положени основите на единната европейска валута.

Без ЕС никоя страна членка не е в състояние самостоятелно да има каквато и да било политическа тежест в света, отбеляза той.

Днес представляваме значителна част от световната икономика - 25% от Брутния вътрешен продукт. След десет години този дял ще е 15%, а след 20 нито една страна от ЕС няма да може да бъде член на Г-7 самостоятелно, предупреди Юнкер, контрирайки евроскептиците, които бележат възход в много страни в ЕС.

От демографска гледна точка не сме съвсем на изчезване, но намаляваме, допълни бившият премиер на Люксембург. В началото на 20-ти век европейците са представлявали 20 процента от населението на човечеството, сега сме 5-6 до 7 процента, а в край на този век може би ще сме 4 на сто от 10 милиарда жители на планетата, отбеляза председателят на ЕК.

Юнкер, който днес навършва 62 години, е единственият действащ политик, присъствал на срещата на върха в Маастрихт на 9 декември 1991 г. По онова време той е финансов министър на Люксембург.

На срещата в Маастрихт държавните и правителствени ръководители на 12 европейски страни, в това число френският президент Франсоа Митеран и германският канцлер Хелмут Кол, се споразумяват Европейската общност да се превърне в съюз, припомня АФП.