Газопроводът „Южен поток” може да заобиколи България като мине през Румъния, твърди в днешния си брой руският вестник „Комерсант”. Според изданието подобна възможност е била обсъждана по време на преговорите в петък между шефа на „Газпром” Алексей Милер и ръководителите на румънските компании „Трансгаз” и „Ромгаз”.
„Южен поток” се измества на север, пише днес авторитетният руски делови ежедневник „Комерсант”. Вестникът твърди, като се позовава на свой източник, че на преговорите в Москва в края на миналата седмица е ставало дума за евентуалното привличане на Румъния към проекта и за възможността тръбата да мине през нейната територия, а не през България.
Желанието на “Газпром” да промени трасето на газопровода е явно свидетелство, че при реализацията на проекта са възникнали сериозни проблеми, пише “Коммерсант”. Според изданието, една от пречките за осъществяване на постигнатите още през миналата година договорености е желанието на България да има право на собственост върху газопровода на нейна територия и върху оператора по транзита, както и да определя таксите.
От пресцентъра на руския газов гигант заявиха за БНР, че няма да коментират публикацията във вестник Комерсант, но бяха категорични, че подобна информация за възможността Румъния да смени България в проекта „Южен поток” не излиза от „Газпром”. /БЛИЦ