За да отстранят петкилограмов злокачествен тумор от коремната кухина на 7-годишно американче, хирурзите е трябвало временно да й извадят шест органа. Продължилата 23 часа операция е втората от подобен род в света и първата, направена на дете.
Хедър Макнамара от Лонг Айлънд е била оперирана на 6 февруари от екип хирурзи начело с Томоаки Като в презветерианската детска болница “Морган Стенли” в Ню Йорк. Хирурзите е трябвало да извадят черния дроб, далака, панкреаса, стомаха, както и тънките черва и дебелото черво на момиченцето, за да имат достъп до тумора. Органите са били охладени и запазени в контейнери, както се съхраняват органите за трансплантация.
След отстраняването на раковото образувание от около 5 кг черният дроб и червата били върнати на място. Стомахът, панкреаса и далака обаче се оказали дотолкова увредени от тумора, че не е било възможно те да бъдат запазени. Затова хирурзите направили изкуствен стомах от една част от червата. Що се отнася до останалите два органа, без далак човек може да живее, макар и не без проблеми със съсирването на кръвта и имунитета, а поради липсата на панкреас момиченцето ще трябва цял живот да бъде на заместваща терапия с инсулин и храносмилателни ферменти.
Рискът, свързан с операцията, бил толкова голям, че бащата на момиченцето бил предупреден, че може да се наложи той да стане донор на чернодробна тъкан за дъщеря си. Операцията обаче преминала успешно и сега момиченцето е готово да бъде изписано от болницата.
Първата в света операция от такъв род е извършена от Томоаки Като в клиниката на университета в Маями на 62-годишна жена от Флорида. В момента жената се чувства добре, посочва ЛентаРу. /БЛИЦ