След двумесечна карантина, наложена в Чехия за борба с коронавируса, 16-годишният Томаш Фохлер е много развълнуван, че отива на кино.

Там също бяха наложени правила за социално дистанциране и броят на зрителите бе ограничен на 50. Излизането от нея обаче става предпазливо, за да се избегне нова вълна на заразата.


"Искахме да видим какво е да отидеш отново да гледаш филм с приятели", обясни той пред АФП, преди да заеме мястото си с двама приятели в кино в Прага за прожекцията на чешки филм. "Ще седим далеч едни от други на един и същ ред и сигурно ще трябва да викаме, за да си говорим", усмихна се той зад маската си, която е задължителна на обществени места.

Фохлер и приятелите му бяха единствените трима души, гледали вчера сутрешната прожекция, а на следващите две не дойде никой. Други чешки зали решиха да останат затворени в очакване да бъдат вдигнати още ограничения.

Преди това няколко кина отвориха вече в Норвегия. Залата, където всички посетители трябва да седнат на два метра разстояние едни от други, е сред първите отворили в Европа, където заради карантината не работиха в продължение на седмици.

Така Чехия, заедно с още няколко страни, вдигна някои ограничения и разреши на гражданите си да излизат от домовете си и да вършат някои дейности, които сега им изглеждат почти непривични. Но много търговски обекти, включително кината, не видяха масов приток на клиенти, въпреки новите мерки за сигурност.

Музеите и художествените галерии, театрите и кината бяха сред първите, които спряха дейността си в Европа, когато правителствата взеха спешни мерки, за да спрат разпространението на пандемията.

Чехия, която успя да я сдържи, сега излиза от двумесечна изолация. Бирарии, кафенета и ресторанти отново могат да обслужват клиентите, но само в градините и на терасите си.

Търговските центрове също отвориха врати, но за някои от служителите им подновяването на дейността предизвиква странно чувство. "Наистина очаквах да отворим отново, но изглежда странно да се завърнеш след толкова дълъг период", заяви пред АФП продавачка на име Ивана Мадарова.

"Прекарах свободното време с приятеля и семейството си. Доста се забавлявахме, прекарвайки в градината и правейки барбекюта", добави тя.

Но след седмици затваряне големите намаления не са достатъчни да привлекат клиенти в нейния магазин. "Очаквахме бум, но за момента е много спокойно", констатира тя.

Различно стоят нещата за съседния фризьорски салон, където се чува бръмчене на машинки и щракане на ножици. "Всички часове са ни заети до 20 часа и резервациите не спират", каза рецепционистката Каролина Мазакова.

Религиозните служби и проявите с участието на до 100 души, включително тренировки на спортисти, отново са разрешени, въпреки че началните и средните училища са отворили само частично.

Равносметката от епидемията в Чехия в понеделник бе 8000 заразени, от които 281 починали. Публикувано миналата седмица изследване на колективния имунитет, базирано на наличието на антитела при хора без симптоми, показа много ниско ниво на имунитет, което доказва, че болестта не напредва бързо.

Някои експерти отдават това на задължителното носене на маски на обществени места. Това правило ще бъде смекчено на 25 май и маски ще се носят само в магазини, в обществения транспорт и на работното място. На тази дата ще отворят ресторанти, хотели, зоопаркове и салони за татуировки.