Гръцкият премиер Алексис Ципрас пристига на историческа визита в Скопие, предадоха световните агенции.
 

Това е първата визита на гръцки премиер в бившата югославска република, отбелязва ДПА. Според Франс прес визитата е първата на гръцки лидер в Скопие от много години насам.
 
Ципрас ще е придружаван от 10 министри и десетки бизнесмени от сектора на енергетиката, инфраструктурите, селското стопанство и хранителновкусовата промишленост.
 
Посещението става почти два месеца, след като бившата югославска република се съгласи да се преименува на Северна Македония.

Миналата година Ципрас и премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев сключиха историческо споразумение, което сложи край на 28-годината междудържавна криза за името на бившата югославска република. Това проправи и пътя на Скопие към членство в НАТО и към сближаване с ЕС.

Очаква се по време на визитата двамата лидери да демонстрират, че икономиките на двете страни ще извлекат полза от споразумението от Преспа, отбелязва Франс прес. Двете държави ще подпишат няколко договора за сътрудничество, предаде ДПА. Гръцки компании вече обещаха да инвестират над 500 милиона евро в енергетиката на Северна Македония, по-специално в газовите и соларните централи, каза вчера Заев пред Франс прес.
 
Заради историческото споразумение от миналата година двамата премиери бяха номинирани за Нобелова награда за мир от тунизиеца Уидед Бушамауи, който бе един от лауреатите на отличието преди четири години, припомня агенцията.