Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че администрацията на президента Доналд Тръмп може да инициира военна операция за прекратяване на кризата във Венецуела, ако това е необходимо, съобщава телевизия Fox Business.

Помпео подчерта, че САЩ се надяват на мирен преход на властта. „Президентът напълно ясно и последователно обясни, че военни действия са възможни. В случай, че се появи подобна необходимост, САЩ ще предприемат действия“, заяви Помпео. Държавният секретар на САЩ отбеляза, че Вашингтон се опитва да направи всичко възможно, за да избегне насилието.

„Ние бихме предпочели мирен преход на властта, при който Мадуро да напусне поста си и да бъдат организирани нови избори“, заяви Помпео. По неговите думи, евентуално арестуване на лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо би довело до „значителна ескалация“ на обстановката и би принудило САЩ да реагират.

В отделно интервю за Си Ен Ен съветникът по националната сигурност Джон Болтън заяви, че държавният секретар ще разговаря по-късно с руския си колега за ситуацията.

И Болтън, и Помпео често са обвинявали Русия и Куба за това, че подкрепят режима на Мадуро.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!