"Нито аз, нито вие, нито моите деца ще бъдат „северномакедонци“. Това заяви македонският премиер Зоран Заев. По думите му въпреки термина „северно“, населението на Македония си остава от македонци и подчерта, че няма друга държава с това име.

Премиерът каза това в отговор на въпросите „Как се почувствал сутринта, когато в парламента 80 депутати гласуваха за промени в конституцията?" и "Кога неговите деца ще бъдат записани като „северномакедонци“?", поставен от граждани по време на публичен дебат за проектоизмененията на конституцията по силата на Договора от Преспа. Обсъждането се проведе в Университет в Скопие.

„Видяхме, че 27 години просто потъваме. Можем да продължим да потъваме, но за да подобрим живота тук, в нашата страна, и за да не станем държава на пенсионери, да запазим младите хора, ние се решихме на тези стъпки. Споразумението с Гърция признава македонския език, нашето самоопределение. Няма да бъдем "северномакедонци" и няма да носим срама на "фиромци“ (идва от FYROM – Бивша югославска република Македония, бел. ред.)". Трябва да помислим какво ще оставим на нашите деца“, каза Заев, чиято реч беше бурно приветствана от присъстващите на обсъждането.