България не намери сили да одобри започването на преговори на Северна Македония и Албания с ЕС след посещението миналата седмица в София и призивите на международната общност, че е дошло време за пробив".

Това заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев на съвместна пресконференция с албанския си колега Еди Рама след съвместното им участие в панел от първия Скопски икономически форум, предаде агенция МИА.

Зоран Заев каза, че решението на България да не даде зелена светлина за преговорната рамка с Република Северна Македония въпреки съгласието на останалите 26 страни-членки не е в духа на добросъседските отношения.

Заев още веднъж призова процесът на евроинтеграция да не бъде държан заложник на двустранни спорове. Преговорите с ЕС не трябва да се превръщат в преговори с България, каза Заев и допълни, че напредъкът на страната в европейската интеграция трябва да зависи на първо място от вътрешните реформи.

Въпреки че ние снижихме очакванията, решението на ЕС да не насрочи първата междуправителствена конференция със Северна Македония и Албания е все пак голямо разочарование, призна Зоран Заев.

"За Скопие и Тирана Европа остава единствената алтернатива и национална стратегическа цел", посочи той и допълни, че двете страни полагат искрени усилия да изпълнят тази цел.

"Каквото и да се случи, каквото и да се реши в Брюксел, ние оставаме ангажирани с укрепването на икономиката, подобряването на стандарта на живот и защитата на нашето достойнство", каза албанският премиер Еди Рама, отбелязвайки, че ЕС отново не е успял да вземе правилното решение, предаде МИА.

По думите на Зоран Заев, цитирани от МИА, фактът, че 26 страни-членки не могат да предотвратят блокадата на една членка, е проблем, причинен от самия ЕС.

"Ние не сме сами и никога няма да бъдем сами. Македонският и албанският народ имат обща визия, общи ценности, които са също европейски ценности. Ние няма да спрем и знаем, че с нас по този път са и Сърбия, Черна гора, Косово и Босна и Херцеговина", каза Заев.

"Европейските ценности се споделят не само от страните членки, но и от страните кандидатки, и същите тези ценности се насърчават в Западните Балкани - инклузивност, мобилност, толерантност, справедливост и солидарност", посочи премиерът на Република Северна Македония.