"Пет исторически личности в действителност сме уточнили през февруари 2019 г. и от тогава общо взето няма никакъв прогрес". 

Това каза пред Bulgaria ON AIR доц. Наум Кайчев, съпредседател от българска страна на Съвместната комисия по историческите и образователните въпроси между София и Скопие в коментар на отново повторената теза от премиера Зоран Заев по време на посещението му в София за постигнато съгласие от историците за 5 исторически личности.
 
"И за съжаление все още тези решения (б.р. - за петте личности) не са публикувани, не са изпълнени и нещо повече – видяхме от страна на колегите от Скопие регрес дори по отношение на цар Самуил, за когото иначе сме приели решение за съвместното му честване като владетел на средновековната българска държава и оттогава всъщност колегите отказват същата формулировка да бъде вписана в препоръките по отношение учебниците в Република Северна Македония.

Те твърдят, че един бил цар Самуил за политиците и за обществото, а друг трябвало да бъде за учениците. Тоест по някакъв различен начин трябва да се представя за различни прослойки на обществото," коментира Кайчев пред водещата Милена Милотинова.
 
На въпрос съществува ли такова двойнствено разбиране в други държави по отношение на историята, историкът отговори: "Ами не мога да видя подобен паралел."