Кметът на Мелитопол Иван Федоров разказа как се държат сега руснаците във временно окупираните територии на Запорожка област и какво се случва в Мелитопол и около града. В онлайн предаване той отбеляза, че руснаците са отчаяни и падат духом и за потвърждение разказа за няколко ситуации.

"На първо място, виждаме миналата седмица, очевидно, масивна загуба на морал сред враговете. В Токмак двама руски бойци бяха открити застреляни, не на предната линия, а в тила. Също така знаем, че в Мелитопол един от войниците се е обесил, защото не е искал да изпълнява заповед на врага. Виждаме тенденция“, подчерта Фьодоров, цитиран от УНИАН.

Освен това руснаците се внедряват и издирват руски военни, които се опитват да избягат от временно окупираната територия, преобличайки се в цивилни дрехи.

"Враговете днес организират филтриране и търсят коли, в които има маскирани руски бойци. Защо правят това? Защото руските бойци не искат да се бият. Те се обличат в цивилни дрехи и се опитват да избягат от временно окупираната територия", обясни Федоров.

Кметът на Мелитопол обаче предупреди, че подобни случаи не трябва да се приемат като доказателство, че руските нашественици вече „бягат“, а че желание да се бият.

"Думите ми категорично не трябва да се разбират в смисъл, че врагът бяга от нашата територия. Но точно това е настроението на враговете - те определено не искат да се бият. Те се страхуват от това, което се случва сега", подчерта Федоров.

Той разказа и как се е променил подходът на окупаторите към мобилизацията, която провеждат във временно окупираните територии.

"Виждаме, че мобилизацията наистина е започнала, но не е масова. Защото врагът днес не се опитва да ни принуди да се присъединим към армията, а да купи нашите жители, така че те да се присъединят към армията (на РФ, - УНИАН). Те предлагат да сключват договори за 200 хиляди рубли заплати и 180 хиляди рубли за подписване на договора. И те се опитват да направят това в центровете по заетостта, съответно изпращат масови SMS съобщения, че договорът трябва да се подпише. Но, разбира се никой не отива“, подчерта Федоров.

Кметът на Мелитопол добави, че в същото време във временно окупираните територии продължава масова пререгистрация на цивилни поставянето им под военен отчет. Ето защо има случаи, когато „нашите жители са взети в плен и след това са намерени на фронта, където са принудени или да копаят окопи, или да вземат картечница“.

На 27 септември кметът на Мелитопол Иван Федоров каза, че руските нашественици масово се настаняват в къщите на местните жители в окупираната част на Запорожка област. По този начин нашествениците се опитват да създадат „жив щит“ ​​от цивилното население пред украинските въоръжени сили. Според него най-масовото заселване от руски нашественици е в участъка от Токмак (Молочанская) до Работиной (Новопрокоповка).

Освен това руската армия създава нови укрепления в тила и около временно окупираните населени места в Запорожка област, усещайки постоянния натиск на украинските въоръжени сили.

На 28 септември сутрешният доклад на Генералния щаб съобщи, че Украинските сили за отбрана продължават да водят отбрана в източната и южната част на Украйна, настъпателна операция в посока Мелитопол и настъпателни действия в посока Бахмут.

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук