Тази седмица генералът, който ръководи бойните действия на южната фронтова линия на Украйна, говори за съсредоточаването на вниманието на войските върху силно оспорваната област Запорожие, пише CNN.

Командващият Таврийската оперативно-стратегическа група войски Александър Тарнавск вярва, че големият пробив на Украйна, най-големият от продължаващата контраофанзива, тепърва предстои.

"Мисля, че това ще се случи след Токмак", е заявил Тарнавски, визирайки град, който служи като южен стратегически център за Русия и се намира на около 20 км от позициите, където украинските войски водят боеве в момента. "В момента те разчитат на дълбочината на отбранителната си линия там".

Вместо "линията на Суровикин" (верига от полеви укрепления, разположени от Угледар до бреговете на Днепър и достигаща до Черно море), Тарнавски заявява, че по-големите проблеми са "кръстовищата, минните полета".

"(Там) има комбинация от малки, вредни вражески отбранителни групи, които в момента са поставени много прецизно", е подчертава той. "Но действията на нашите бойци ги принуждават бавно да се оттеглят, когато се изправят пред нашите щурмови отряди".

Позитивно настроен за крайния резултат, генералът признава, че за да бъде контранастъплението успешно, украинските сили трябва да достигнат поне до Токмак.

"Токмак е минималната цел", подчертава той. "Общата цел е да стигнем до нашите държавни граници."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук