Наричан още „динен сняг”, този удивителен розов снежен феномен звучи „вкусно” и промамливо, но никога не опитвайте от него, тъй като е опасно за здравето, предупреждават учените!

Розовият му оттенък е резултат от живеещите в снега водорасли, които придобиват характерния си цвят само на слънце. Любопитно е, че „диненият сняг” има плодов аромат, но ако не искате да се отровите, по-добре не го опитвайте! 

Тръпката е навсякъде с efbet.com
 

Водораслите Chlamydomonas nivalis, които има способността да оцеляват при ниски температури, отделят пигмент за защита от UV радиация,пише Метео Балканс. 

Този пигмент включва каротеноиди, които се съъдържат и в морковите, доматите и чушките. Именно тези пигменти придават на растенията, водораслите и бактериите техните жълти, оранжеви и понякога розови нюанси.

Докато порозовяването помага на водораслите Chlamydomonas nivalis да останат в безопасност под суровото слънце, както и намалява способността на самия сняг да отразява ултравиолетовото лъчение. Поради това снегът се топи по-бързо, което може да навреди на ледниците.

Chlamydomonas nivalis е любима храна за много видове, включително ротатори, анкилостоми, ледени червеи и др. Но ако човек опит „динен сняг”, може да получи тежко чревно разстройство.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук