Загадка: Защо кървавият сняг има вкус на диня СНИМКИ
Наричан още „динен сняг” и „ледникова кръв”, той е удивителен розов снежен феномен
Наричан още „динен сняг”, този удивителен розов снежен феномен звучи „вкусно” и промамливо, но никога не опитвайте от него, тъй като е опасно за здравето, предупреждават учените!
Розовият му оттенък е резултат от живеещите в снега водорасли, които придобиват характерния си цвят само на слънце. Любопитно е, че „диненият сняг” има плодов аромат, но ако не искате да се отровите, по-добре не го опитвайте!
Тръпката е навсякъде с efbet.com
Водораслите Chlamydomonas nivalis, които има способността да оцеляват при ниски температури, отделят пигмент за защита от UV радиация,пише Метео Балканс.
Този пигмент включва каротеноиди, които се съъдържат и в морковите, доматите и чушките. Именно тези пигменти придават на растенията, водораслите и бактериите техните жълти, оранжеви и понякога розови нюанси.
Докато порозовяването помага на водораслите Chlamydomonas nivalis да останат в безопасност под суровото слънце, както и намалява способността на самия сняг да отразява ултравиолетовото лъчение. Поради това снегът се топи по-бързо, което може да навреди на ледниците.
Chlamydomonas nivalis е любима храна за много видове, включително ротатори, анкилостоми, ледени червеи и др. Но ако човек опит „динен сняг”, може да получи тежко чревно разстройство.
Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук
Последвайте ни
0 Коментара: