Боинг 777, който на 31 януари се върна в Москва от венецуелската столица Каракас, е бил нает от частна компания, съобщава Daily Storm, позовавайки се на Nordwind Airlines - превозвачът, който всъщност е бил собственик на самолета. 

Изданието цитира източник, който отказва да коментира целта на полета, но все пак разкрива, че на самолета е имало пътници, пояснявайки, че не е особено разумно на пътнически самолет да се возят товари.

Самолетът излетя на 28 януари от Москва за Каракас и се върна в руската столица на 31 януари. Сведения за това кого или какво е превозвал самолетът няма. Самият полет привлече вниманието и заради това, че между Русия и Венецуела продължава да има критични отношения и на практика не летят самолети от едната до другата държава и обратно. 

Бяха издигнати предположения, че е възможно самолетът да е прекарвал наемни войници във Венецуела, но от Кремъл отрекоха тази информация. 

От Каракас няма официален коментар по случая. Според друга версия, която също не бе потвърдена, мистериозният полет е изнесъл от Венецуела 20 тона злато.

Страната се разтриса в момента от двуборството между избрания президент Николас Мадуро и лидерът на опозицията Хуан Гуайдо, който се обяви за лидер на държавата на 23 януари. Мадуро бе подкрепен от страни като Русия, Иран и Турция, а Гуайдо - от САЩ, които го признаха за легитимен президент, Канада и няколко държави в Латинска Америка.

Превод БЛИЦ