Говорителката на министерството на външните работи на Русия остро реагира на изявление на държавния секретар на САЩ Джон Кери. Причина за това станаха неговите думи, в които той първо признава грешката на американската коалиция при удара по части на сирийската армия в Дейр ез Зор, но след това премисля и обвинява за случилото се Русия.
По думите на Захарова, обвиненията на Кери са засегнали конкретно прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков, говорителя на министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков и постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин.
 
Тя отбеляза, че присъстващият на речта руски външен министър Сергей Лавров неволно се е усмихнал, защото също е могъл да попадне в този списък.
 
„От изявлението на Кери стана ясно, че Путин конкретно не е виновен, но това е така, видимо, защото според американската страна, той е виновен глобално и за всичко през последните минимум 300-400 години.
 
Класика в жанра.
 
Всичко се променя, но не и американската пропаганда: първо бомбардират с десетки убити, а след това обвиняват поредната „ос на злото”, веднага предлагайки да оглавят усилията за борба срещу вселенското зло”, написа Захарова в своя профил във Facebook.