Истанбулската полиция залови лидера на Команчеро, една от водещите наркогрупи в Австралия, издирван с червена бюлетина.

Дуакс Нгакуру, срещу когото беше издадена заповед за издирване на международно ниво, беше заловен във вилата си в истанбулския квартал Сариер.

В рамките на проведеното разследване е проведено мащабно проучване от екипите на дирекцията за борба с организираната престъпност, клон на полицията в Истанбул, за да се установи адресът на Нгакуру.

Установено е, че от известно време той живее в елитния квартал Зекериякьой в Истанбул.

Заподозреният, за когото се твърди, че управлява трафика на наркотици и паричен поток от приблизително $100 милиона, е бил открит при спецакцията и е задържан.

Нгакуру е издирван по обвинения в трафик на наркотици в своята страна. Той беше предаден на провинциалната миграционна администрация за депортиране след приключване на полицейските процедури.

Очаква се, лидерът на наркобандата да бъде екстрадиран в страната си след преговори с австралийските власти. Нгакуру също е обвинен, в посредничество в някои от най-големите сделки с наркотици в световен мащаб.

В началото на този месец Нгакуру беше избран за нов лидер на бандата.

Турската полиция проведе операция срещу бандата Команчеро през юли миналата година, като един от лидерите на бандата Марк Бъдъл беше заловен в турската част на Кипър на 12 юли, а неговата любовнца и бизнес партньор Мел Тер Виша беше заловена в турския елитен курорт Бодрум на 22 юли 2022 г. Бъдъл и Виша бяха екстрадирани в Австралия.

Въпреки че някога смятаха, че Турция може да е тяхното безопасно убежище, арестът на Нгакуру предизвика опасения у други, замесени в австралийския наркокартел, че те може да са следващите задържани", пише "Дейли Мейл". 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук