Трябваше да мине повече от половин век, за да може закуската в Тифани да се превърне в реалност. Хората, които се разхождат по популярното Пето авеню в Ню Йорк, могат от миналия петък да закусват в известния магазин за луксозни бижута, 56 години след премиерата на филма с участието на Одри Хепбърн, съобщава ВВС.

Tiffany & Co отвори кафене в рамките на обновяването на магазина си в Манхатън. Дебютът на Blue Box Cafe навява спомени за филма от 1961 г., в който Хепбърн яде кроасан, докато се взира във витрината с бижутата.

Но за разлика от героинята й Холи Голайтли, посетителите днес могат да се хранят в магазина. Ресторантът, който ще предлага американско меню, се намира на четвъртия етаж и осигурява гледка към Сентръл парк.

„Обстановката е толкова приятна, колкото храната е вдъхновяваща, за да задоволи клиентите, които винаги са мечтали за Закуска в Тифани“, съобщава компанията в комюнике, имайки предвид филма.

Помещението е оцветено в „синьо Tiffany“ - светлосиньо, почти тюркоазено, което се свързва с компанията, а на етажа е показана и новата колекция от аксесоари на Tiffany, включително сребърна кутия за бижута на цена от 1000 долара.


 

Но колко струва закуската в Tiffany?

Цените започват от пет долара за обикновено еспресо до 49 долара за някои сандвичи. Пример за това е Tiffany Tea - селекция от изискани чайове, която върви в комбинация с малки сандвичи с пилешко месо, салата, крема сирене, сьомга, козе сирене, чушка, хумус и маслинова паста.

Той се предлага на цена от 49 долара на човек.

Освен това клиентите на кафенето могат да закусват с кафе или чай с кроасан и плодове, които могат да комбинират по избор с яйца, препечена филия с авокадо, вафла или геврек. Цената е 29 долара.

Филмът

„Закуска в Тифани“ е филм по книгата на американския писател Труман Капоти за обикновено момиче, което се мести в Ню Йорк и става част от висшето общество.

Филмът спечели награда за най-добра оригинална песен на церемонията по раздаването на наградите Оскар през 1961 г. за Moon River, а Одри Хепбърн също беше номинирана за най-добра актриса в главна роля.

През 2012 г. филмът беше включен в Националния филмов регистър в САЩ, който е част от Библиотеката на Конгреса. В регистъра влизат заглавия, които представляват „важни културни, артистични и исторически достижения в киното“.