Тунизиец, вербувал хора за джихадистката групировка "Ислямска държава" с цел извършване на атаки в Германия, бе арестуван при антитерористична операция на германската полиция вчера сутринта, предадоха световните агенции.


Прокуратурата във Франкфурт съобщи, че в централната провинция Хесен били обискирани 54 обекта - апартаменти, бизнес сгради и джамии. Разследването било насочено срещу 16 души на възраст 16-46 г. Основният заподозрян, 36-годишен тунизиец, е арестуван във Франкфурт. Смята се, че бил вербовчик и контрабандист за ИД от август 2015 г. Плановете за атака били на много ранен етап и още нямало набелязана мишена. Освен това се смята, че той е участвал и в терористичната атака в музея "Бардо" в родината. Тогава бяха убити 21 души.

Онзи ден трима бяха арестувани по свързани с тероризъм обвинения в Берлин. Задържаните - на 21, 31 и 45 г., са заподозрени, че "планирали да заминат за райони на военни действия" - Сирия или Ирак. Тримата може да са свързани с ИД в Сирия и Ирак. Заподозрените, заловени направо на улицата, посещавали салафитска джамия, в която често идвал предполагаемият извършител на атентата с камион на 19 декември миналата година в Берлин, тунизиецът Анис Амри, посочва "Билд". Джамията, която се наблюдава от разследващите, също била претърсена. Най-малко двама от задържаните живеят в столицата.