В Русия заловиха "Маниака от Волга", който е отговорен за най-малко 25 убийства, съобщават "Гардиън" и АФП.

Следственият комитет на Русия съобщи, че са заловили сериен убиец, което потенциално може да доведе до разрешаването на повече от 25 убийства.

38-годишният Радик Тагиров е направил самопризнания, че е убил 26 възрастни жени в Централна Русия между 2011 и 2012 г.


Той е установен като извършител след събиране на ДНК доказателства, отпечатъци от обувки и други доказателства от местата на извършените престъпления.

Тагиров влизал в апартаментите на самотни старици, представяйки се за електротехник или водопроводчик. След това удушавал жертвите си с ръце.

Повечето от убитите жени са на над 70-годишна възраст. Тагиров често ограбвал жените, но понякога не вземал ценностите от жилището. Носел ръкавици и почиствал мястото на престъплението преди да напусне.

Убийствата са извършени между 2011 и 2012 г. в руските градове Казан, Самара, Толиати, Ижевск, Уфа и други. Има подозрения и за други убийства в Урал, въпреки че точният брой на жертвите все още не е установен.

Според разследващите Тагиров е жител на град Казан, който се намира на повече от 800 километра източно от Москва. През 2009 г. той е осъден за грабеж.

През 2019 г. полицията предложи награда за предоставяне на информация за задържането му.

Ако самоличността му бъде потвърдена, Радик Тагиров ще влезе в списъка на 10-те най-големи серийни убийци в историята на страната. Бившият полицай в Сибир Михаил Попков е осъден за 78 убийства между 1992 и 2007 г. Александър Пичушкин, известен като "Шахматния убиец", е осъден на доживотен затвор в Москва през 2007 г. за 48 убийства между 2002 и 2006 г.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ