Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни се е оплакал на американския военен министър Лойд Остин от Володимир Зеленски, тъй като президентската администрация пречела на военните операции, пише “Украинская правда”.

По време на посещението си в Киев в края на ноември Остин обяви нова военна помощ от 100 млн. долара за Украйна, но е бил информиран от генерал Залужни, че Украйна се нуждае от 17 милиона снаряда и финансови ресурси на стойност 350-400 милиарда щатски долара за да може да продължи да се сражава, пише изданието, цитирайки осведомени източници.

Високопоставен чиновник от военната администрация споделя: “На Остин бе казано, че са необходими 17 милиона снаряда. Той, меко казано, се изненада, тъй като в цял свят не могат да се съберат толкова”. Според източника, Остин също така разказал, че Залужни му се оплакал от намесата на президента Зеленски: “Остин след това ни разказа, че Залужни му се оплакал, че от Офиса на президента му пречат. Ясно е, че и президентът е разбрал за тези разговори. А това никак не помага за доверието”.

В същото време от администрацията на Зеленски се опасяват, че ако Залужни бъде отстранен, това ще допринесе за политическа му кариера. Голяма част от екипа на Зеленски разбира това и е категорично против уволнението на сегашния главнокомандващ. Бившият съветник на Зеленски Алексей Арестович пък направо заяви, че кампанията за дискредитиране на Залужни може да доведе до военен преврат или трети Майдан, пише “Страна”.

Изданието припомня, че срещу Залужни напоследък се опълчи депутатката от управляващата партия “Слуга на народа” Маряна Безугла. Тя призова за неговата оставка, многократно го критикува и дори пусна допитване кой трябва да замени на поста главнокомандващия ВСУ.

Володимир Зеленски също наскоро потвърди конфликта със Залужни, като призова него и украинските генерали да не се занимават с политика.

В същото време доверието на украинците към Залужни значително надвиши показателите на Зеленски, отбелязва “Страна”. Според данните на Залужни “напълно вярват” 63% от анкетираните (а на Зеленски - 39%), “по-скоро вярват” 19% (на президента - 33%). Тоест общото доверие в Залужни е 82%, а към президента - 72%.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук