Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони", съобщава БНР.

Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира изображението, вместо да се препубликува директно. Снимката и текстът са взети от меме на френски език, което се появява за първи път през 2022 г. в социалните мрежи. Заживява втори живот и в социалните мрежи през май миналата година, а в България се появява наскоро.

Твърдение: Прадядото на Урсула фон дер Лайен е нацистът Карл Албрехт Оберг

Мемето ни показва известен есесовец - Карл Албрехт Оберг. Биографията му обрисува зловеща картина, това е вярно. Оказва се, че дядото и прадядото на Урсула фон дер Лайен наистина се казват Карл Албрехт - съответно Карл Едуард Албрехт и Фридрих Карл Албрехт.

Фон дер Лайен е внучка на Карл Албрехт (1902-1965), психолог, психотерапевт и физик, известен със своите изследвания на мистичното съзнание. Той разработва нов метод за медитация, основан на автогенния тренинг. Автор е на книгата "Психология на мистичното съзнание" (1951). И определено няма нищо общо с генерала от СС Карл Албрехт Оберг (1897-1965), който е висш ръководител на СС и полицията в окупирана Франция от май 1942 г. до ноември 1944 г. Отговорен е за депортирането на над 40 000 френски евреи по време на Втората световна война, известен е като Касапина от Париж.

Оригиналната публикация и снимка на дядото на председателя на ЕК.

Освен, че има съвпадение в имената и дори визуално сходство, двамата мъже също така са починали в една и съща година, 1965 г., но дядото на Фон дер Лайен е роден в Бремен през 1902 г. и умира на 63-годишна възраст, докато нацисткият генерал е роден 5 г. по-рано в Хамбург. Карл Оберг умира във Фленсбург, Западна Германия, 3 години след излизането си от затвора, помилван от президента Шарл де Гол.

Прадядото на Фон дер Лайен Карл Албрехт пък е роден 1875 г. в Бремен. Бил е, също като баща си, търговец на памук. Умира на 77-годишна възраст в Чарлстън, Южна Каролина, откъдето е съпругата му Мери Ледсън Робъртсън. 

От сайта Geneastar виждаме родословното дърво на Урсула фон дер Лайен, където се вижда, че дядото на Урсула се казва Карл Едуард Албрехт, а прадядо ѝ Фридрих Карл Оберг - съответно известен учен психолог и търговец на памук, които нямат  нищо общо с нациста Карл Албрехт Оберг от снимката. 

Заключение

Твърдението, че прадядото на председателката на Урсула фон дер Лайен е генералът от СС Карл Албрехт Оберг, е НЕВЯРНО. И дядото, и прадядото на Фон дер Лайен се казват Карл Албрехт, но нито един от двамата не е нацисткият генерал, известен като Касапина от Париж.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук