Доверието е паднало до ледена епоха и не съм оптимист, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод на комуникацията с ППДБ пред целия актив на младежкия ГЕРБ по време на национална среща в Плевен.

Депутати на партията с многогодишен опит бяха категорични пред “Труд news”, че вариантът за избори 2 в 1 става все по-реален.

ГЕРБ втвърдиха тона към некоалиционните си партньори от ППДБ и след изявлението на Борисов вече настояват за разделяне на министерствата на реципрочен принцип - министър на ГЕРБ, зам.-министър на ППДБ и обратно.

“Ще разделим всичко 50:50. Или както пише в меморандума: “Ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите на Европарламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори”, отсече пред своите Борисов.

Междувременно от ППДБ обясниха, че Николай Денков ще подаде оставка на 6 март, защото ротацията може да се случи след преговори, а меморандумът с условията е “точно основа за това”.

Юристи посочиха, че предсрочни парламентарни избори заедно с европейските означава президентът Румен Радев да обяви датата 9 юни за парламентарните избори най-късно на 9 април, като преди това е приета оставка на правителството от парламента, проведени са процедурите в Конституцията за връчване на мандати за съставяне на правителство и консултациите с парламентарно-представените партии.

С промените в Конституцията Радев няма да може да посочва произволно служебен министър-председател. Много вероятно е поради несъвместимост на длъжностите за служебен премиер с част от постовете, изброени в Конституцията, за такъв да бъде назначен точно председателят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, коментираха юристи.

Спорът е дали парламентът ще трябва да избере нов председател, или Желязков с Председателския съвет да определи кой да го замести, защото той е служебен премиер ex officio - по задължение, коментираха конституционалисти.

Друг нов момент ще е и работата на Народното събрание, тъй като според новите текстове в Конституцията депутатите ще продължат да заседават, а техните правомощия се прекратяват с полагане на клетвата на новоизбраните народни представители.

Парламентът може да реши заради предизборната кампания да е във ваканция месец преди вота и така избраниците да са в пленарна зала до 9 май. Но дори и след това няма да има пречка за извънредни заседания, ако нещо наложи това.

Правомощията според Конституцията

НС продължава да работи

Чл. 64. (4) (Нова - ДВ, бр. 106 от 2023 г.) С полагането на клетвата на новоизбраните народни представители се прекратяват пълномощията на предишното Народно събрание.

Чл. 99.
(5) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 106 от 2023 г.) Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

За служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Чакат Габриел от Йордания, а Денков от Киев

Премиер и вице отиват при партиите с оценки на министрите

Оценките на министрите в правителството, които са поставени от вицепремиера Мария Габриел и премиера Николай Денков ще бъдат обявени пред политическите лидери на ГЕРБ-СДС и ППДБ до дни. Срещата в парламента все още не е фиксирана, но вероятно ще е вторник или сряда, тъй като двойката ротационни премиери е на посещения в чужбина.

Докато Мария Габриел е на официално посещение в Йордания по покана на колегата си Айман Ал-Сафади за разширяването на икономическите връзки и възможностите за задълбочаване на партньорството между София и Аман в областта на иновациите и туризма, оказа се, че Денков лети за Украйна без много ясна програма.

Ротационният премиер очевидно не е успял да се вмъкне за визита в Киев за 24 февруари, когато там бяха италианският премиер Джорджа Мелони като ротационен председател на Г-7, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, премиерът на Белгия Александър Де Кро и премиерът на Канада Джъстин Трюдо.

Не е ясно и защо Денков упорства за датата 6 март да подаде оставка, при положение, че Габриел по това време трябва да е на форума на ЕНП в Букурещ заедно с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

В същото време според ППДБ можело само министърът на здравеопазването Христо Хинков да бъде сменен, защото сам не искал да е повече в здравно министерство.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук