БЛИЦ предлага втората част от публикацията на норвежкия експерт Тор Буквол относно използването на руските сили за специални операции (ССО) в Крим и Донбас. Продължението е посветено на действията в Донбас.
Украински блогери твърдят, че по направените селфита от руски войници в интернет успели да установят и техните подразделения. Така станало ясно, че в Донбас се намират 7-те бригади на ГРУ, 45-а отделна бригада със специално предназначение на ВДВ, а също и служители на ФСС (Федерална служба за сигурност).
 

Първият служител на ГРУ (Главно разузнавателно управление) на територията на Украйна е задържан в началото на март 2014 г. заедно с още трима души, докато събирали разузнавателна информация северно от Крим. Случаят е достоверен, защото офицерът от ГРУ е разменен срещу украинския контраадмирал Сергей Гайдук (веднага назначен за командващ украинския флот) и още 8 души.
 
Очевидци твърдят, че около „150 инструктори от ГРУ” се намирали в град Славянск от средата на март 2014 г.” и че именно те овладели в града сградата на Украинската служба за сигурност.
 
Всички факти сочат, че за въстанието в Донбас голяма роля е изиграла „местната самоинициатива”, но руските ССО били инструмент ,с който тя е насочвана.
 
Украинският олигарх Сергей Тарута разказва интересен пример: Той взел участие в преговорите на правителството и въстаниците в Донецк. На 8 април въстаниците били подкупени да напуснат сградата на администрацията в Донецк. Тъкмо се спазарили и в Донецк от Славянск пристигнали „зелени човечета” и разубедили въстаниците. После компромис не бил постигнат.
 
От юли-август 2014 г. спецназът на ГРУ бил изцяло въвлечен в събитията, като присъствал на ротационен принцип. Работело се в групи по 10-12 души и основно координирали действията с подразделенията за радиоелектронното разузнаване.
 
Руският спецназ избягвал преките бойни сблъсквания с украинците, но това не винаги се удавало – известни са поне три случая на ранени служителя на ГРУ.
 
Според украински източници, през лятото на 2015 г. особено се активизирали сборни подразделения на местни въстаници и спецназа на ГРУ в тила. Те се занимавали с диверсионна дейност, включително миниране и нападения над лошо охранявани украински конвои.
 
В преки бойни действия от друг тип участвал спецназът на ФСС. Сред неговите специални задачи влизали надзорът и повишаване на дисциплината сред различните групи сепаратисти – наред с дипломацията са прилагани и „мерки от физически характер” против особено непокорните индивиди.
 
В публикацията на Тор Буквол се извличат три основни урока, които да послужат конкретно на САЩ:
 
Първо, заслужават внимание нарасналите възможности на Русия по бързото разполагане и задействане на силите със специално предназначени. Те могат мълниеносно да създадат ситуация faita ccompli (свършен факт), на която украинското ръководство не е могло да отговори. Напълно вероятно е подобен сценарий да бъде приложен и към други страни.
 
Второ, конкретното изучаване на действията на руските ССО не е много ценно. Всяко използване на тези сили и „хибридните” войни кардинално ще се различават. Изводът е, че всяка страна трябва да оцени своите уязвими точки в случай на потенциален конфликт с Русия и да се съсредоточи към тяхното отстраняване.
 
Трето, ефектът от използването на сили със специално предназначение винаги може да бъде допълнен с невоенни средства (дезинформация, саботаж на информационната инфраструктура). Главният урок е за готовност да се посрещне едновременно възникване на заплахи от различен тип.
 
Ако няма смяна на режима в Кремъл, то отношенията на Русия с много страни могат да останат проблемни за много години. В тези условия растящите възможности на силите със специално назначение предизвикват безпокойство.
 
Екип на БЛИЦ