Много водещи западни медии разкритикуваха решението на Киев за пълната транспортна блокада на неконтролираните от нея територии в източната част на страната.
Действията на Киев срещнали неразбиране и у европейските власти. Германското правителство „в невиждана досега форма” предупредило украинските власти за възможното разпадане на страната, отбелязва Süddeutsche Zeitung.
 

„Продължаващата тенденция за разкол в Украйна предизвиква сериозно безпокойство” – заявил представителят на МВнР Мартин Шефер.
 
„Асошиейтед прес” отбелязва, че Порошенко направил „рязък завой”, налагайки блокадата, която преди се опитваше да забрани. Агенцията обяснява това с „уязвимостта на правителството пред радикалните сили, които все повече влияят на политическия курс на страната.
 
Швейцарският Neue Zürcher Zeitung констатира растящото влияние на националистите и отбелязва, че Украйна не си определи правилно приоритетите. „Най-важното е концентрацията върху своите вътрешни задачи – да не се позволява на реформите да забуксуват.”
 
New York Times пише за пагубните последствия на блокадата за мира в Украйна. Блокирането на търговските връзки нанесе нов удар по и без това усложненото Минско споразумение. Според вестника, успехът на „минският процес” би станал първата стъпка за подобряването на отношенията между Русия и САЩ.
 
Politico сочи икономическите последствия, с които още се сблъска Украйна заради скъсването на търговските отношения с Русия и Донбас. „Русия е важен търговски партньор, макар ролята й да намалява. Киев също рискува с пълното отрязване на Донбас и отблъскване на неговото население с последващата реинтеграция на региона, пише изданието.
 
Превод и редакция: БЛИЦ