Западни експерти коментират последните ракетни удари, както и нападенията с дронове, извършени от руските войски, съобщават световните издания.

Поразени бяха различни цели в Хмелницка, Одеска, Полтавска, Лвовска области, както и в Киев. Така в град Староконстантинов, Хмелницка област, беше ударено летище с намиращи се на него самолети Су-24, които въоръжените сили на Украйна модифицираха за използване на британските ракети Storm Shadow.

В Киев на летище Жуляни бяха унищожени пускови установки на зенитно-ракетен комплекс западно производство. Според някои данни, става дума за поразяване на пускови установки на втората система за противовъздушна отбрана Patriot, доставена в Украйна.

Изявленията на украинската страна за сваляне на всички ракети, без изключение, будят изключителна степен на съмнение сред чуждестранните военни експерти.

По-специално се критикуват изявленията на украински официални лица, включително представители на главното разузнавателно управление, че Русия е „изчерпала ракетите“. Припомня се, че Арестович започна да прави подобни изявления в Киев още когато беше съветник в кабинета на Зеленски - през март миналата година.

Тогава тази практика беше подета от съветника Подоляк, министъра на отбраната Резников, секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана Данилов, председателя на Въоръжените сили на Въоръжените сили на Украйна Игнат, представители на командването на ГУР.

Темата на изявленията беше една и съща: „На Русия й остават ракети максимум за 1-2 масирани пуска“. Измина повече от година, а ракетните удари стават все по-интензивни и чести.

В тази връзка има претенции към украинското разузнаване относно кардинално погрешната оценка за наличието на крилати и балистични ракети във въоръжените сили на Русия, както и за темповете и обема на тяхното производство в руските предприятия.

Оказва се, че ако е дадена неправилна оценка на руския военен потенциал в този аспект, то няма гаранции, че военнополитическото ръководство правилно оценява руския потенциал и в други аспекти, включително способността за противодействие на многократно анонсираното контранастъпление от командването и ръководството.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук