Посланието на руския президент Владимир Путин пред Федералното събрание е основна тема в западната преса. Изявлението на президента в Георгиевската зала на Кремъл предизвика многобройни отзиви, при това не само в Русия.
The Washington Post в свой материал поставя акцента върху това, че руският президент призовава за подобряване и укрепване на руско-американските отношения. Практически всичките издания отбелязват доброжелателния тон на изявлението му.
 

Германското издание Focus прави извода, че държавният глава иска ново величие за Русия. „Тонът на речта на Путин бе необикновено мек. Той призова за единство на нацията, говори за гражданското общество, защитата на околната среда и вътрешните руски проблеми. Такава реч деловите кръгове искаха да чуят от много време”, отбелязват журналистите.
 
Reuters посочва, че Путин укротява западната риторика и говори за намирането на общ език с Тръмп. „Владимир Путин порази с неочаквано спокоен тон, заявявайки, че Москва би искала да намери общ език с бъдещата администрация на САЩ и да се стреми към появата на нови приятели, а не на врагове”, пишат кореспондентите на агенцията.
 
Пазарите реагираха на думите на Путин, рублата тръгна нагоре

Световните финансови пазари реагираха със стремително укрепване на рублата на посланието на руския президент Владимир Путин пред Федералното събрание.
 
Курсът на еврото за 2 декември, спрямо руската валута, падна с 1 рубла и 72 копейки. Почти с толкова – 1 рубла и 55 копейки – е поевтинял и американският долар.
 
Според официалните курсове за утре, едно евро ще се разменя за 67 рубли и 62 копейки. Доларът за 63 рубли и 68 копейки. Тази положителна динамика, отбелязват анализаторите, се отчита на фона на поскъпването на петрола.

Превод и редакция: БЛИЦ