Руският президент Владимир Путин обяви, че въпреки международните санкции приходите от износ на селскостопанска продукция са надминали тези от продажба на оръжие.
„Проблемите в селското стопанство ще съществуват едва ли не винаги, мнозина наричат тази област от икономиката „черна дупка“, но се оказа, че това не е вярно“, заяви Путин в годишното си обръщение към Федералното събрание.

Действително, селскостопанският отрасъл на Русия отбелязва фантастични резултати през тази година: ръстът на експорта (във финансово изражение) възлиза на 5,4%, а физическите обеми на изнесената продукция зад граница са се увеличили с една трета, по данни на министерството на икономическото развитие на Руската федерация.

Тези резултати се дължат основно на бума в производството на зърно и месо. И това на фона на значителното забавяне в много други сектори на руската икономика, породено както от външната конюнктура – ниските цени на петрола и международните санкции, така и от вътрешни проблеми. Дори металургията и машиностроенето, които спечелиха от евтината рубла, бележат спад в сравнение с 2016 г., по данни на Росстат.

Броят на земеделските производители в Русия се увеличи, след като Кремъл обяви въвеждането на ембарго върху вноса на храни от Запад.

Бумът в отрасъла започна през 2014 г. след като близо четвърт век след разпада на СССР, голяма част от земеделската земя в страната пустееше.

Спадът на рублата направи руските стоки по конкурентоспособни на световния пазар. У дома местните производители практически нямат конкуренция. Делът на вносното свинско месо на руския пазар, например, спадна двойно – от 18% на 9%. При сиренето картината е същата – от 48% до 23%.

През 2016 г. Русия стана производител номер едно в света на зърно, благодарение на рекордните добиви, които позволиха на страната да изнесе близо 30 милиона тона на международните пазари.

Много държави от Африка и Персийския залив отказаха доставки от големи традиционно силни производители като САЩ и Австралия. Ниските транспортни разходи насърчиха дори отдалечени от Русия държави като Мексико и Южна Африка да предпочетат нейната пшеница.

Източник: "Труд"