Ако руснаците решат да използват оръжия за масово унищожение, Западът може да избере отговор с различна степен на острота. Това до голяма степен зависи от това, до колко сериозно приемат заплахата от глобална ядрена война, пише The ​​Sun, цитиран от украинското издание focus.ua.

След като руснаците, включително руският президент Владимир Путин, отново започнаха да говорят за възможността за използване на ядрени оръжия във войната с Украйна, западните лидери обещаха, че отговорът ще бъде опустошителен за Русия.

Според британския таблоид се разглеждат пет основни сценария, но изборът се усложнява от опасенията от провокиране на глобална ядрена война. Сега Съединените щати са разположили около 100 тактически ядрени оръжия в страните от НАТО, които могат да бъдат използвани за отмъщение срещу руските войски.

Матю Крьониг от Атлантическия съвет смята, че това "демонстрира решителност и напомня на Москва за опасността от нейните действия". Но все пак има вероятност Кремъл да пренебрегне това обстоятелство и тогава Западът ще трябва по някакъв начин да накаже агресора.

Сценарий 1: ядрено отмъщение

В случай, че руските войски използват ядрено оръжие срещу Украйна, Западът може да отговори симетрично: да нанесе ядрен удар срещу Русия. Експертите обаче смятат този сценарий за малко вероятен, тъй като ще доведе до пълномащабна ядрена война.

Експертът по национална сигурност на САЩ Джефри Едмъндс отбеляза, че този сценарий незабавно ще предизвика война на Русия срещу САЩ и НАТО. "Поразяването на цели в Русия с ядрени оръжия едва ли ще се разглежда като жизнеспособна опция от президента на САЩ", каза той.

Сценарий 2: унищожаване на руската армия

Бившият директор на ЦРУ и генерал от армията в оставка Дейвид Петреъс заяви, че САЩ и техните съюзници ще унищожат руските войски и оборудване в Украйна, ако Путин нанесе ядрен удар. Според него, НАТО е в състояние да унищожи всички руски войски в Украйна, включително и в Крим, както и всеки руски военен кораб в Черно море.

Петреъс е убеден, че подобен отговор от страна на САЩ и НАТО би бил доста подходящ, въпреки че Украйна все още не е член на Алианса.

В края на краищата разпространението на радиация на територията на страните членки на блока може да се възприеме като нападение срещу член на НАТО. "Това (руското използване на ядрени оръжия) е толкова ужасно, че трябва да има отговор", каза Петреъс.

В същото време сенаторът републиканец Марко Рубио отбелязва, че руснаците може да решат да нанесат удар не по Украйна, а по територията на нейните съюзници, където са разположени пунктове за разпределение на военна помощ за Въоръжените сили на Украйна.

Сценарий 3: Унищожаване на Черноморския флот

Не без основание Дейвид Петреъс предупреди, че за да се унищожи военният потенциал на Русия, е необходимо да се унищожи Черноморският флот. Флотът, базиран в Крим, се смяташе за център на руската инвазия в Украйна.

Унищожаването му би затруднило придвижването на войски и техника по море, освен това включва авиационен полк, който нанася удари по Въоръжените сили на Украйна.

Изданието обаче припомня, че Украйна и без намесата на НАТО успя да нанесе няколко съкрушителни удара по флота. След февруарското нахлуване украинските сили за отбрана потопиха няколко руски военни кораба, включително флагмана на флота, крайцера Москва.

Сценарий 4: Високоточен удар

Отговорът на НАТО може и да не е толкова мащабен, и да се изразява например в нанасяне на високоточен удар по кораб на руския флот или започване на целенасочена кампания за унищожаване на руските ВВС.

Мери Гланц от Американския институт за мир каза, че Западът може също да елиминира руските части, отговорни за използването на ядрени оръжия.

"Това ще покаже на света, че Съединените щати са сериозни в защитата на държави, които отказват да разработват и да използват ядрени оръжия“, каза тя.

Сценарий 5: Засилени санкции

Западните страни вече въведоха редица санкции срещу Русия за отприщената от нея война в Украйна. В случай на ядрен удар те могат да бъдат затегнати, което ще удари тежко руската икономика. Но Мери Гланц е сигурна, че този сценарий ще има слабо въздействие.

"Този ​​отговор не се различава съществено от текущите дейности и няма да подчертае толкова ясно разликата между руската конвенционална и ядрена агресия", каза тя.

Според експерта, ако бъде избран такъв сценарий, неядрените държави, които сега наблюдават реакцията на света на руската атака, може да възприемат това като недостатъчна мярка и ще искат да се сдобият с ядрено оръжие за защита.

 

 

Бездействие

Този сценарий, подобно на два други, които не предполагат значително наказание за Русия за хипотетична ядрена агресия, се смята за малко вероятен, но все пак е възможен.

В първия случай Западът може да игнорира ядрената атака, за да предотврати ескалация, и просто да продължи да оказва военна помощ на украинците, като наложи нови санкции.

Във втория, той ще започне да търси компромиси, за да даде възможност на руското ръководство да намери изход от конфликта. Тези стъпки обаче биха показали, че ядреното изнудване работи.

"Въпреки че този вариант изглежда разумен, предвид нивото на разрушения и разходите за ескалация, той ще има сериозни последици за международната сигурност“, каза американският експерт по национална сигурност Джефри Едмъндс.

Според него целта на Русия е да постигне край на войната чрез преговори, които да прекратят сътрудничеството в областта на сигурността между САЩ, Украйна и НАТО и те да признаят Крим и Донбас за руски.

"Предвид досегашния успех на Украйна в защитата на страната си, това не изглежда политически възможно или желателно от гледна точка на украинското ръководство", каза Едмъндс.

В Украйна

Центърът за противодействие на дезинформацията към Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна заяви, че трябва да се очаква руснаците да засилят ядрения шантаж и различни провокации. Така Русия се опитва да постигне преговори, при свои условия.

В същото време, украинското военно разузнаване заяви, че вероятността от използване на ядрено оръжие в Украйна е много висока. Оръжията за масово поразяване могат да се използват за унищожаване на личен състав и техника на въоръжените сили на Украйна на фронтовата линия, както и за ликвидиране на ключови командни пунктове и критични инфраструктурни обекти.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук