Има повишен риск от нападения заради недопускането на привърженици на „Ислямска държава“ да пътуват до Сирия, заяви началника на антитерористичната полиция във Великобритания Нийл Басу, цитиран от The Independent

""Фрустрирани" поддръжници на радикалната групировка, които са възпрепятствани да пътуват до териториите ѝ в чужбина, могат да извършат терористични атаки във Великобритания вместо това", предупреди ръководителят на националната антитерористична полиция.

Комисар Нийл Басу каза, че преди атентатите от миналата година службите за сигурност са вярвали, че бойците, които се връщат от чужбина, представляват най-голямата заплаха. "Не е така - заплахата вече беше тук - и все още има много разочаровани желаещи да се включат в бойните действия, които сега нямат къде да отидат", каза той на срещата на високо равнище по националната сигурност в Лондон. "Много от тях произлизат от едно поколение, което се чувства лишено от свобода - често от изолирани малцинствени общности в Обединеното кралство".

Насу посочва за пример най-младата британска заговорничка Сафаа Булар и нейната сестра и учителят Лондон Умар Хаке, които се опитват да „промият мозъците“ на "армия от деца", за да извършат координирани нападения. Британските разузнавателни служби са проследили заподозрените екстремисти, които са възпрепятствани да напуснат страната, Басу предупреди, наблюдението се затруднява от зачестяването на нападения с ножове или превозни средства. Източник: "Фокус"