В гръцката столица Атина вчера вечерта започна тазгодишното издание на атинския гейпарад, предаде Франс прес.

Проявата датира от 2005 г. и тази година ще продължи цяла седмица. Кулминацията й ще бъде на 9 юни с традиционното пъстро шествие по атинските улици. Миналата година шествието привлече 50 000 души, което бе много повече в сравнение с 2005 г., когато в него се включиха едва 5000 души.

Тазгодишното издание бе открито снощи с обиколка с екскурзовод из местата в Атина, свързани с гръцките хомосексуални среди. Гейпарадът ще включва и велошествие, семинари, улични тържества и спектакли.
От идването на власт на правителството на Алекис Ципрас през 2015 г. в Гърция бе постигнат важен напредък в правата на хомосексуалистите. Правителството одобри закон, установяващ граждански партньорства за еднополовите двойки. Миналия октомври транссексуалните пък за първи път получиха правото да записват в документите си пола, който те са си избрали. Миналия месец парламентът предостави родителски права на еднополовите двойки, които имат граждански съюз.


Тези промени са исторически в една страна, в която хомосексуализмът е табу за повечето политици. Срещу него открито се обявява и влиятелната православна църква.
През март епископ, нарекъл хомосексуалистите "измет на обществото" и призовал поддръжниците си да "плюят на тях", бе съден за подстрекаване към насилие и злоупотреба с епископалната длъжност, но бе оневинен. Прокуратурата обжалва и ще има ново дело.

В миналото обаче в Гърция нещата са били съвсем други и се е смятало, че съвършената любов е била тази между двама мъже, казват историци.