Киев официално заяви, че вече използва разрешението, дадено от Обединеното кралство, за използване на ракети Storm Shadow за атаки на руска територия.

Съветникът на министъра на промишлеността Юрий Сак потвърди, че тези ракети вече са били използвани за нанасянето на удари и също така обяви, че Украйна разработва свои собствени далекобойни оръжия.

Според Юрий Сак, известните със своята точност и обсег на действие ракети Storm Shadow са се превърнали във важен компонент от арсенала на украинските въоръжени сили.

Те се използват за поразяване на стратегически важни цели на руска територия, което значително повишава бойните способности на украинската армия.

Всъщност това е първото признание на Киев, че вече се използват западни оръжия за удари по руска територия.

Трябва да се отбележи, че Франция също не изостава от Великобритания. По-специално, в докладите на Министерството на отбраната на Руската федерация се появява информация за свалените планиращи бомби Hammer над граничните райони.

Украйна е използвала западни оръжия няколко пъти, за да удари руска територия - пише АФП, позовавайки се на неназовани източници в западни страни. 

Според AFP последният път оръжия, доставени на Киев от Запада, са били използвани за удари по Краснодарския край.

В същото време не се уточнява за какво оръжие става въпрос, нито кога и какви обекти са ударени. 

Припомняме, че в края на април руските системи за противовъздушна отбрана неутрализираха цяла ескадрила украински безпилотни летателни апарати (66 БЛА), които нахлуха във въздушното пространство на Русия в Краснодарския край. 

В западните столици продължават споровете за засилената подкрепа за Украйна в борбата срещу Русия.

Те говорят и за възможността за изпращане на западни войски, и за съдействие при свалянето на руски ракети, и за съгласие за използване на западни оръжия за удари в дълбочина на руска територия. 

Последният вариант се обсъжда отдавна.

Генералният секретар на НАТО Столтенберг също е негов поддръжник. А по-рано във Варшава заявиха, че са дали съгласието на Киев да нанесе удари по руска територия с оръжия, доставени от Полша.