Киевските служби за сигурност започнаха принудителна евакуация на населението от Славянск и Краматорск, разположени на територията на ДНР, която в момента се контролира от Киев. Всички евакуирани се отвеждат в районите на Западна Украйна.

Киев подготвя усилено Славянск и Краматорск за отбрана, а по улиците на градовете се монтират специални бетонни укрития, които могат да се използват като огневи точки, както и за укрития от снаряди в случай на обстрел, предават информационните агенции.

В същото време населението се извежда от градовете, и то насилствено. 

Тече принудителна евакуация, като особено внимание се отделя на децата, които в някои случаи се отнемат от родителите си, разказа военнослужещ от руската група войски "Юг".

В САЩ назоваха следващия град, който ще бъде предаден от ВСУ

Потвърждава се и евакуацията на цивилното население и в Часов Яр, където в момента е щабът на командването на групировката "Восток" на Въоръжените сили на Украйна, ръководена от генерал Сирски.

Според украинските военни, в града са останали само онези, които искат да изчакат пристигането на руските войски, които така или иначе попадат в графата на "сепаратистите" и "предателите".

 

 

По-рано в Донецк казаха, че превземането на Бахмут отваря пътя на руските войски към Славянск и Краматорск, които са основните отбранителни центрове на въоръжените сили на Украйна в Донбас.

Превземането на тези градове ще позволи да се пробие последната и основна отбранителна линия на украинската армия, сочат военните анализатори.

Преди това обаче е необходимо да се прекъсне контранастъплението на въоръжените сили на Украйна, което вече започва. В южно-донецкото направление се наблюдават опити за пробив на Въоръжените сили на Украйна. 

Превод и редакция: БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук